ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «όπλα» Μαξίμου απέναντι στον Κυριάκο

Τα «όπλα» Μαξίμου απέναντι στον Κυριάκο
EUROKINISSI/Χρήστος Μπόνης

Ανεπηρέαστη από τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία και την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της θέλει να εμφανίζεται η κυβέρνηση που γενικώς προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους απέναντι στην προεδρική εκλογή της Συγγρού.

Η μη εκλογή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη σαφώς διαφοροποιεί τα δεδομένα για το Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο νέος γαλάζιος αρχηγός «είναι ένας άγνωστος παίκτης» και φυσικά δεν έχει αναμετρηθεί σε κανένα επίπεδο με τον Αλέξη Τσίπρα όπως είχε γίνει με τον μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ που διεκδίκησε ακόμη και την πρωθυπουργία.

Η κυβέρνηση δεν θα σηκώσει τους τόνους απέναντι στον νέο πρόεδρο και θα περιμένει τα πρώτα δείγματα γραφής του Κυριάκου Μητσοτάκη για να καθορίσει την στάση της. Είναι σαφές, λένε από το Μαξίμου, ότι «φυσικά και δεν θα αφήνουμε ασχολίαστες ή αναπάντητες επιθέσεις που θα δεχόμαστε, όμως το Μαξίμου δεν θα κάνει και κάτι ιδιαίτερο για να τις προκαλεί».

Κύκλοι του Μαξίμου σχολιάζουν πως η ανάδειξη Μητσοτάκη στην ηγεσία της Συγγρού είναι ακόμη μια επιβεβαίωση της ισχύς της οικογενειοκρατίας, επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει το πρωθυπουργικό επιτελείο εφόσον προκληθεί από τον νέο αρχηγό. Εκκρεμεί άλλωστε και η συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη και η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργήσει ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα πριν από την συνάντηση των δύο αρχηγών, καθώς ως γνωστόν κόπτεται και για το θέμα της πλήρωσης των κενών θέσεων του ΕΣΡ για το οποίο επιζητεί συνεννόηση με την Νέα Δημοκρατία.

Άλλες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι παρά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για μία νέα αρχή, ο νέος πρόεδρος παραμένει προσκολλημένος σε μια νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση που ωστόσο έχει απορριφθεί από τον ελληνικό λαό επανειλημμένως. Επομένως ένα από τα πατήματα του Μαξίμου απέναντι στον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι πως η πολιτική του κατεύθυνση δεν έχει απήχηση στην ελληνική κοινωνία κάτι που φάνηκε σε όλες τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.

Το Μαξίμου εάν αισθανθεί πιέσεις από την πλευρά της ΝΔ δεν αποκλείεται να αξιοποιήσει πάντως και την κατάσταση 50-50, δηλαδή το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία αλλά με 16.500 χιλιάδες ψήφους διαφορά από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κάτι που καθιστά τον πρώην πρόεδρο αναγκαίο παίκτη στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης.

Στα όπλα της κυβέρνησης εφόσον χρειαστεί θα προστεθεί και το γεγονός πως ο νέος πρόεδρος εξελέγη με την στήριξη «ακροδεξιών στελεχών» στους οποίους το Μαξίμου συμπεριλαμβάνει τους κ.κ. Βορίδη, Γεωργιάδη, Τζιτζικώστα.

Πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι διευκρινίζουν ότι το Μαξίμου είναι ανοιχτό στον διάλογο επομένως δεν αποκλείεται για μία ακόμη φορά η ΝΔ και ο πρόεδρός της να προσκληθούν για την εξεύρεση νέων πεδίων συνεννόησης εάν αυτό είναι εφικτό.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ανάδειξη αρχηγού στη ΝΔ βοηθά και στο σταμάτημα της παραφιλολογίας για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης καθώς είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν το επιθυμούν ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ