Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη διά τηλεφώνου από τον Παυλόπουλο
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και του ανέθεσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης είχε επιδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, κατά το άρθρο 37 του Συντάγματος και το άρθρο 11 του Κανονισμού της Βουλής, τα οποία και του παρέδωσε προηγουμένως ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Ρουπακιώτης.
«Είχαμε μια άψογη διεξαγωγή της διαδικασίας. Στα αποτελέσματα αποτυπώνεται σαφέστατα, σχεδόν στο 100%, η δύναμη των κομμάτων, ο νέος συσχετισμός δυνάμεων και βεβαίως αποτυπώνονται και οι έδρες των κομμάτων στη 18η Περίοδο της Βουλής, που τυπικά θα ξεκινήσει με την ορκωμοσία των βουλευτών στις 17 Ιουλίου», προσέθεσε ο κ. Βούτσης.
Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Βούτση, είπε: «Κύριε πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ και σας συγχαίρω για την άψογη τήρηση της διαδικασίας του Συντάγματος, πράγμα που αποδεικνύει πόσο, κατά το πνεύμα του Συντάγματος, λειτουργεί το ίδιο άψογα η κοινοβουλευτική μας δημοκρατία. Τέτοιες ώρες να το θυμόμαστε, γιατί η Δημοκρατία, το ξέρετε, είναι ένα αγαθό, που πρέπει να το προστατεύουμε πάντοτε. Και κυρίως, όσοι -και λόγω ηλικίας- έχουμε βιώσει παλιές πικρές εμπειρίες, όπου η Δημοκρατία ήταν ζητούμενο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου στις 13.00, για να ορκιστεί στο αξίωμα του πρωθυπουργού και αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης παραλαβής του πρωθυπουργικού γραφείου από τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα.
Ο νέος πρωθυπουργός αναμένεται μάλιστα να ανακοινώσει έως το απόγευμα τον κατάλογο με τους υπουργούς και υφυπουργούς, οι οποίοι προγραμματίζεται να ορκιστούν την Τρίτη και να μεταβούν αμέσως στα υπουργεία για να αναλάβουν καθήκοντα.
Δημογλίδου: Από το 2017 η δράση του κυκλώματος ρευματοκλοπών - «Πείραζε» ψηφιακούς μετρητές
10:31
Συνελήφθη 37χρονη στη Θεσσαλονίκη που συνόδευε μεθυσμένη την 8χρονη κόρη της
10:30
Χειροπέδες σε 26χρονο στη Θεσσαλονίκη για σειρά ληστειών με θύματα ηλικιωμένες
10:21
Περίπου 68.000 νοικοκυριά στη Γαλλία έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω του καύσωνα
10:15