ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορκίζεται το υπουργικό συμβούλιο - Η «ακτινογραφία» της νέας κυβέρνησης

Ορκίζεται το υπουργικό συμβούλιο - Η «ακτινογραφία» της νέας κυβέρνησης
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι ορκίζεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι υπουργοί ξεκινούν άμεσα δουλειά, όπως υποσχέθηκε, άλλωστε, ο νέος πρωθυπουργός. 

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει σε πλήρη σύνθεση το πρωί της Τετάρτης.

Η νέα κυβέρνηση, η σύνθεση της οποίας έχει ήδη δεχτεί τα «πυρά» της αντιπολίτευσης, αποτελεί ένα μείγμα παλιών και έμπειρων πολιτικών στελεχών και νέων, «άφθαρτων» προσώπων.

Ο νέος πρωθυπουργός επέλεξε τρεις εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και 18 υφυπουργούς, οι οποίοι θα αναλάβουν θέσεις που σχετίζονται με τομείς αιχμής του πολιτικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Η επιλογή δύο εκ των τριών εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) αλλά και της Λίνας Μενδώνη (υπουργείο Πολιτισμού) προκάλεσαν ήδη την ενόχληση του Κινήματος Αλλαγής, με την Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίηση του κόμματος να προχωρά στη διαγραφή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η επιλογή των προσώπων που θα μετέχουν στην κυβέρνησή του θα γινόταν με το κριτήριο «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση».

Αυτός είναι ενδεχομένως και ο λόγος που στην κυβέρνησή του -στην οποία μετέχουν 51 υπουργοί και υφυπουργοί- περιλαμβάνονται 18 τεχνοκράτες.

Έκπληξη αποτέλεσε η απουσία της Όλγας Κεφαλογιάννη από το κυβερνητικό σχήμα. Κατά πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε το υπουργείο Τουρισμού στην Όλγα Κεφαλογιάννη αλλά εκείνη αρνήθηκε, θεωρώντας πως ο κύκλος της στο συγκεκριμένο υπουργείο έχει πλέον κλείσει.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη ανακοίνωσή του ως αξιωματική αντιπολίτευση, σχολίασε καυστικά το νέο υπουργικό σχήμα, τονίζοντας πως ούτε νέο είναι, ούτε μικρό, ούτε και ευέλικτο.

«Πρώην υπουργοί της περιόδου 2012-14, καθώς και μια σειρά εξωκοινοβουλευτικοί, νεοφιλελεύθεροι τεχνοκράτες, υφυπουργοί με αρμοδιότητες τις οποίες είχαν, μέχρι πρότινος, Γενικοί Γραμματείς, ένταξή των αρμοδιοτήτων για το Προσφυγικό, αλλά και για τη Σωφρονιστική Πολιτική, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάτι που δεν υπάρχει σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. 51 υπουργοί και υφυπουργοί, για να καλυφθούν οι φιλοδοξίες όσο περισσότερων στελεχών της Ν.Δ.» τονίζει.

«Τελικά, το μόνο που σπανίζει από τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι οι γυναίκες. Κακή αρχή, ήδη από την πρώτη μέρα», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για κυβέρνηση «μαμούθ» έκανε λόγο με τη σειρά του το Κίνημα Αλλαγής, προσθέτοντας ότι το έργο της θα κριθεί από τους πολίτες.

«Η νέα κυβέρνηση θα κριθεί για το έργο της από τους πολίτες. Το Κίνημα Αλλαγής θα ασκήσει υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση, υπερασπίζοντας με σθένος τα λαϊκά συμφέροντα. Η κυβέρνηση μαμούθ του κ. Μητσοτάκη, περιλαμβάνει και μεταγραφές, που αποδεικνύουν ότι ο σημερινός πρωθυπουργός μιμείται τις πρακτικές του κ. Τσίπρα» αναφέρει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ χαρακτήρισε τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης «δοκιμασμένα στελέχη στην υλοποίηση αντιλαϊκών μέτρων».

«Αρκετοί απ' αυτούς "διακρίθηκαν" ως υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης του κ. Σαμαρά και σήμερα επανέρχονται, βρίσκοντας στρωμένο το έδαφος με αντιλαϊκούς νόμους και αποφάσεις απ' την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ