ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλάζει πρόσωπα και κατεύθυνση στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας

Αλλάζει πρόσωπα και κατεύθυνση στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σαρωτικές αλλαγές στο κόμμα προετοιμάζει με μεθοδικό τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας. Η αλλαγή της πολιτικής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα διαφορετικό κόμμα τύπου ΠΑΣΟΚ, είναι στις άμεσες προτεραιότητες έπειτα κι από το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε στις εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι ως αντιπολίτευση δεν πρόκειται να έχει φθορά ούτε κόστος πολιτικό γιατί δεν θα είναι κυβέρνηση και για αυτό το λόγο θα έχει χρόνο και για να κάνει αλλαγές στο κόμμα του, αλλά και να διαφοροποιήσει την αντιπολιτευτική του τακτική σε σύγκριση με το παρελθόν - πριν γίνει πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας θέλοντας να μετατοπίσει προς το κέντρο την πολιτική του - γιατί χωρίς το κέντρο δεν κερδίζει αλλά αντίθετα μειώνει τη δύναμή του - είναι αποφασισμένος χωρίς να υπολογίζει κανένα κόστος να φύγει από την ακτιβίστικη τακτική που εφάρμοζε ως ριζοσπαστική αριστερά.

Τις αλλαγές στην πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλέξης Τσίπρας θέλει να τις συνδυάσει και με αλλαγές στα πρόσωπα. Στην ηγεσία του κόμματος, στα όργανα της Κοινοβουλευτικής ομάδας, στη γραμματεία και όπου αλλού χρειάζεται, προκειμένου να καταστήσει σαφή αυτήν την αλλαγή σε όλα.

Οι πληροφορίες που μέχρι στιγμής υπάρχουν είναι ότι ο κ. Τσίπρας προσανατολίζεται να αναδείξει περισσότερο τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο κόμμα του, και όχι τα μέχρι τώρα στελέχη που προέρχονται από το σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τσίπρας στο επερχόμενο συνέδριο που έχει τοποθετηθεί χρονικά στο φθινόπωρο, θέλει να αλλάξει τα πρόσωπα που σήμερα στελεχώνουν το κόμμα του, ακόμη και τον γραμματέα. Για τη θέση αυτή, μάλιστα, ακούγεται πως θέλει να βάλει πρώην υπουργό που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και όλα τα χρόνια διακυβέρνησής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην πρώτη γραμμή.

Ο διεμβολισμός του προς το ΚΙΝΑΛ είναι σαφές ότι για τον ίδιο αποτελεί μονόδρομο και το θέμα είναι αν αντέξει πολιτικά το κόμμα της κυρίας Γεννηματά, το οποίο βάσει της χθεσινής εισήγησης στα μέλη του Πολιτικού της συμβουλίου αλλά και σήμερα στη συνεδρίαση της Κ.Ε, ήταν ακριβώς η γραμμή που ακολούθησε και προεκλογικά. Ειδικά αναφέρθηκε, χωρίς να κατονομάζει, σε επιλογές προσώπων που δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να δώσουν προεγλογικά τον ίδιο αγώνα που έδωσαν αρκετά άλλα στελέχη και για αυτό σημείωσε: «Και επειδή κάποιοι αρχίζουν το βιολί της ουράς του δήθεν προοδευτικού πόλου του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνω: Είμαστε ένα κόμμα τελείως διαφορετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τις σύγχρονες σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις».

Η κυρία Γεννηματά γνωρίζει την πολιτική «εισβολή» που θα δεχθεί το κόμμα της από τον Αλέξη Τσίπρα και προετοιμάζεται για την αντεπίθεση, παρά τη μικρότερη εκλογική της δύναμη. Το 8,1% που συγκέντρωσε δεν της δίνει μεγάλη άνεση για να μπορέσει να αντιπαρατεθεί απέναντι στον κ. Τσίπρα , ωστόσο οργανωτικά και σε επίπεδο παρουσίας της στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, θα κάνει, όπως λέει, ότι περνά από το χέρι της έτσι ώστε το κόμμα της να παραμείνει ενωμένο και ισχυρό στο μέτρο του δυνατού.

Η ίδια περιγράφοντας στα στελέχη της την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει από τη νέα περίοδο, επεσήμανε πως «εμείς θα επιμείνουμε στον αυτόνομο ρόλο μας και στην αυτοδύναμη πορεία μας».

Σημείωσε ακόμη πως «το ΚΙΝΑΛ δεν αντιμετωπίζει τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα με όρους διπολικής αντιπαράθεσης και άσκησε κριτική στον λαϊκισμό, τη στασιμότητα, τον συντηρητισμό, από θέσεις ιδεολογικοπολιτικής αυτονομίας. Στη βάση αυτή ασκεί την κριτική του και στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα, μπορεί να συνομιλεί και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι πεπεισμένος ότι είναι μονόδρομος η αλλαγή της πολιτικής κατεύθυνσης του κόμματός του γιατί θέλει να πάρει πολλούς μαζί του από το χώρο του κέντρου και να μην μείνει περιχαρακωμένος στο χθες. Οργανωτικά, ο κ. Τσίπρας θέλει θα διευρύνει όπως λέει τον ΣΥΡΙΖΑ που θα παραμείνει με την ίδια ονομασία ως «προοδευτική συμμαχία» και θα ανοίξει τις πόρτες του κόμματος διάπλατα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν όπου τα στελέχη του δεν ήθελαν επ’ ουδενί κάτι τέτοιο.

Στόχος του να γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ αφού του δίνεται δυνατότητα λόγω των ποσοστών που συγκέντρωσε, τοποθετώντας στην πρώτη γραμμή στελέχη προερχόμενα από αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι τοποθέτησε τον κ. Ραγκούση στη Β΄ Πειραιά που με την κατάλληλη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που έφυγαν, κατάφερε και τον εξέλεξε βουλευτή.

Τα επόμενα βήματα του ίδιου είναι προς τον ίδιο σκοπό. Και σιγά σιγά οι κινήσεις που θα γίνονται, θα έχουν ως αποτέλεσμα να φτάνει όλο και πιο κοντά στον στόχο του: Την ΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ