ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Παυλόπουλος δεν υπέγραψε τους διορισμούς στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Ο Παυλόπουλος δεν υπέγραψε τους διορισμούς στην ηγεσία της Δικαιοσύνης
(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ο κύβος ερρίφθη. Τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπέγραψε τους διορισμούς της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης. 

Όπως έγινε γνωστό, η νομική υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας απέστειλε σήμερα στην κυβέρνηση τα δύο σχέδια Προεδρικών διαταγμάτων, τα οποία αφορούσαν την επιλογή του προέδρου και του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, από την στιγμή που δεν υπεγράφησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν έχουν οποιαδήποτε νομική ισχύ και επομένως δεσμευτικό χαρακτήρα για τη νέα κυβέρνηση.

Το ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαΐου η κυβέρνηση Τσίπρα είχε αποφασίσει να προχωρήσει στο διορισμό νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη. Νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε διοριστεί η Ειρήνη Καλού, ενώ εισαγγελέας του Αρείου Πάγου η Δήμητρα Κοκοτίνη. Επιπλέον, είχαν επιλεγεί Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας οι Ευαγγελία Νίκα, Κωνσταντίνος Κουσούλης και Δημήτριος Μακρής.

Τότε είχαν διατυπωθεί δύο απόψεις σχετικά με αν η τότε κυβέρνηση είχε δικαίωμα να κάνει τους διορισμούς. Η μία υποστήριζε ότι η κυβέρνηση είχε δικαίωμα να κάνει τους διορισμούς αφού ήταν ακόμα εν ενεργεία. Σύμφωνα με την άλλη, από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει πρόωρες εκλογές, η κυβέρνησή του ήταν οιονεί υπηρεσιακή και δεν έπρεπε να κάνει τους διορισμούς.

Τελικά ο Προκόπης Παυλόπουλος συντάχθηκε με τη δεύτερη ερμηνεία του συντάγματος και δεν υπέγραψε τα προεδρικά διατάγματα.

Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Παρά το γεγονός ότι για τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης τηρήθηκε η συνταγματική νομιμότητα και η κοινοβουλευτική τάξη, παρά το γεγονός ότι επιδιώξαμε την πολιτική συναίνεση στις επιλογές αυτές, παρά, επίσης, το γεγονός ότι συνταγματολόγοι και καθηγητές του Δικαίου δεν είχαν όλοι την άποψη που ευρέως, μέσω των φιλικών δικτύων και Μέσων της ΝΔ, διαδόθηκε, το σχέδιο για την απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης χωρίς ίχνος σεβασμού προς τους λειτουργούς της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι άλλη μια απόδειξη της υποκρισίας όσων παρίσταναν μέχρι χθες τους δήθεν υπερασπιστές των θεσμών», σημειώνει και καταλήγει:

Οι μεθοδεύσεις αυτές, προκαλούν τραύμα στη Δικαιοσύνη, και συνιστούν βαρύτατη προσβολή στα πρόσωπα δικαστικών λειτουργών εγνωσμένης αξίας και αποδεδειγμένης ακεραιότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ