ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περηφάνια Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης

Περηφάνια Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης
Reuters/FRANCOIS LENOIR

Μηνύματα τόσο εντός όσο και εκτός χώρας στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας εν όψει της έναρξης της διαδικασίας διαπραγμάτευσης αλλά και της αξιολόγησης του προγράμματος από τους δανειστές.

Αφενός επαναλαμβάνει πως η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επαρκής, επομένως υποδηλώνει ότι δεν φοβάται κάποιο ατύχημα στην ψηφοφορία για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και αφετέρου προϊδεάζει ότι εφόσον η ελληνική πρόταση συναντήσει δυσκολίες στην διαπραγμάτευση τότε η κυβέρνησή του δεν θα διστάσει να συγκρουστεί για το ασφαλιστικό διότι αυτός είναι και ο ρόλος μίας αριστερής κυβέρνησης σε συνθήκες κρίσης.

Όλα αυτά τα αναφέρει ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στο γαλλικό κανάλι Canal+ όπου επί της ουσίας εμφανίζεται ικανοποιημένος για το γεγονός ότι η δική του κυβέρνηση υλοποιεί μία μεταρρύθμιση που δεν τόλμησα να αγγίζουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια, μολονότι έβλεπαν ότι το ασφαλιστικό οδηγείται σε αδιέξοδο και καταρρέει.

Το Μαξίμου άλλωστε θα επιμείνει στην επισήμανση των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης κάτι που φάνηκε και από την χθεσινή δήλωση της εκπροσώπου της Όλγα Γεροβασίλη μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία αναφερόμενη στο νομοσχέδίο για την δημόσια διοίκηση δήλωσε αναλόγως ότι πρόκειται για μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν ακόμη και όσοι όμνυαν είτε στον δήθεν εκσυγχρονισμό, είτε στην δήθεν επανίδρυση του κράτους.

Οι αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση

Η κυβέρνηση επαίρεται ότι με το νομοσχέδιο που κατατίθεται άμεσα στη βουλή ανατρέπεται ένα πελατειακό καθεστώς δεκαετιών που είχε εγκαθιδρυθεί με ευθύνη των κομμάτων του παραδοσιακού δικομματισμού, καθώς το νέο σύστημα αξιολόγησης των στελεχών για την κάλυψη των διευθυντικών θέσεων θα στηρίζεται στο Εθνικό Μητρώο στελεχών δημόσιας διοίκησης. Στο Μητρώο θα μπορούν να εντάσσονται και στελέχη του ιδιωτικού τομέα υπό την προϋπόθεση ότι θα ενταχθούν στο δημόσιο και για τα οποία θα αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία.

Το Μαξίμου κατηγορεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι είχαν προωθήσει ένα τιμωρητικό σύστημα αξιολόγήσης σχεδιασμένο για μαζικές απολύσεις και υπηρεσιακούς εκβιασμούς στο δημόσιο, θέλοντας ουσιαστικά να ασκήσει κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στο σύστημα αξιολόγησης που είχε καθιερώσει επί θητείας του στο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης.

Ομοίως κυβερνητικές πηγές βάζουν στο στόχαστρο τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης και για την στάση τους στο ασφαλιστικό θυμίζοντας ότι προχώρησαν μέσα σε μία πενταετία σε έντεκα συνεχόμενες μειώσεις συντάξεων.

Το Μαξίμου παραθέτει δε σειρά δηλώσεων στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με βάση τις οποίες προέβλεπαν μαχαίρι στις κύριες συντάξεις και σημειώνει μέσω κύκλων του ότι στις καταβαλλόμενες κύριες και επικουρικές συντάξεις δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ μείωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ