ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας κατά «κομματοκρατίας» στη δημόσια διοίηκηση

Τσίπρας κατά «κομματοκρατίας» στη δημόσια διοίηκηση
ΑΠΕ-ΜΠΕΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Αποφασισμένος να προχωρήσει στην αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης έτσι ώστε να υπάρξει αξιοκρατία και να υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, παρουσιάστηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη διημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) .

Ο Αλέξης Τσίπρας επέρριψε την ευθύνη για την κακή, όπως δήλωσε, κατάσταση του δημόσιου τομέα στις προηγούμενες κυβερνήσεις ενώ επιτέθηκε κατά του νέου προέδρου της ΝΔ τονίζοντας ότι, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των παραδόσεων του κομματικού κράτους.

Ο κ. Μητσοτάκης, είπε ο κ. Τσίπρας, καθαίρεσε το σύνολο των προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης για να διορίσει με διαδικασίες μη διαφανείς, μη αντικειμενικές, αυτούς που ο ίδιος επέλεξε και πρόσθεσε ότι ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του και όχι από λόγια του.

Σχετικά με το νομοσχέδιο που συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση το χαρακτήρισε ως «μεγάλη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στις δομές, την διάρθρωση και την ανάδειξη στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και σημείωσε την ανάγκη και στο κόμμα του να γίνουν συγκρούσεις και υπερβάσεις, προκειμένου το πολιτικό σύστημα να φύγει από την πεπατημένη που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις τελευταία χρόνια, δηλαδή τη λογική της νομής της εξουσίας.

Σημείωσε ότι στόχος είναι η “αποκομματικοποίηση” και όχι η “απολιτικοποιήση” της δημόσιας διοίκησης. “Το καθεστώς κομματοκρατίας και οικογενειοκρατίας παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες και όχι σε χώρα που ανήκει στον πυρήνα της ΕΕ”, είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, κυρίως στην υγεία και την παιδεία, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη οι προσλήψεις της επόμενης πενταετίας να γίνουν πιο νωρίς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ