ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ρεκόρ ψήφων εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας

Με ρεκόρ ψήφων εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με ρεκόρ ψήφων εξελέγη στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής ο Κώστας Τασούλας.

Στο πρόσωπο του βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ που διαθέτει μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία αποτυπώθηκε ένα κλίμα ευρύτατης συναίνεσης, καθώς στηρίχθηκε από όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ.

Στην ονομαστική φανερή ψηφοφορία υπέρ της εκλογής Τασούλα τάχθηκαν 283 βουλευτές, ενώ οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν «παρών».

Ο κ. Τασούλας στην ομιλία του αμέσως μετά τόνισε ότι το έργο της Βουλής θα είναι ποιοτικό και όχι ποσοτικό και πως είναι σημαντικό να μπορεί να εκφράσει την ελεύθερη φωνή των βουλευτών.

To αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται ρεκόρ στα κοινοβουλευτικά χρονικά, ξεπέρασε εκείνο της εκλογής της Ζωής Κωνσταντοπούλου που είχε λάβει 235 ψήφους. Ο Νίκος Βούτσης είχε αναδειχθεί πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους.

Αργότερα, εντός της ημέρας, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροέδρων.

Από τη ΝΔ προτείνονται οι κ.κ. Νικήτας Κακλαμάνης, Θανάσης Μπούρας και Χαράλαμπος Αθανασίου, από το ΚΙΝΑΛ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης, από την Ελληνική Λύση ο Απόστολος Αβδελάς και από το ΜέΡΑ 25 η Σοφία Σακοράφα.

Συναινετικό προφίλ από το νέο Πρόεδρο της Βουλής

Με συναινετικό προφίλ εμφανίστηκε στην ομιλία του ο νέος Πρόεδρος της Βουλής.

«Πρέπει να εκφράσουμε, όσο μπορούμε, την έννοια της ελεύθερης εντολής των βουλευτών, να γιατί οφείλουμε να τηρήσουμε κανόνες καλής νομοθέτησης στη νομοπαραγωγική διαδικασία κόντρα στην πολυνομία και στην κακονομία, να γιατί καλούμεθα να αποποιηθούμε την εμπαθή και τυφλή και την προφανώς αβάσιμη, όταν είναι προφανώς αβάσιμη και το ξέρουμε, μετατροπή κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε γκιλοτίνες διαβολής ή δικονομικής εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων, να γιατί αξίζει να ασκούμε υπεύθυνο και τεκμηριωμένο Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, να γιατί δεν μπορούμε να δεσμεύουμε συστηματικά τις μελλοντικές Βουλές, να γιατί οφείλουμε να ολοκληρώσουμε ως Αναθεωρητική Βουλή με θεσμικό τρόπο τη Συνταγματική Αναθεώρηση που εκκρεμεί», επεσήμανε με νόημα, διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι Πρόεδρος όλης της Βουλής.

«Καλούμαστε συνεπώς να είμαστε χρήσιμοι και γόνιμοι, όχι προφανώς συμφωνώντας σε όλα, αλλά μέσα από μια πολιτική αντιπαράθεση που εξελίσσεται σε μορφή ελευθερίας», υπογράμμισε ο Κώστας Τασούλας.

Τελετή παράδοσης - παραλαβής

Σε πολύ φιλικό κλίμα έγινε η τελετή παράδοσης παραλαβής στο σαλόνι του Προέδρου της Βουλής με τον απερχόμενο Πρόεδρο Νίκο Βούτση να συγκινείται από τα θερμά λόγια που άκουσε από τον Κώστα Τασούλα.

«Εσείς με υποδέχεστε κι εγώ δεν σας ξεπροβοδίζω γιατί οι πολίτες της Αθήνας σας εξέλεξαν και πάλι βουλευτή κι η Βουλή σας κρατάει στους κόλπους της», είπε και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει το έργο του και τη σκυτάλη που του παρέδωσε ο κ. Βούτσης θα την πάει παραπέρα. Και οι δυο έκαναν λόγο για μια πολύ καλή συνεργασία, μάλιστα ο κ. Τασούλας μίλησε για τρόπο ενδελεχή, ειλικρινή και φιλικό αναφορικά με την ενημέρωση που του παρείχε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και τόνισε ότι παίρνει τη σκυτάλη από εκεί που την άφησε ο κ Βούτσης και την πάει παρακάτω.

Γενικός Γραμματέας - Ειδικός Γραμματέας

Νέος γενικός γραμματέας του Προέδρου της Βουλής θα οριστεί ο Γιώργος Μυλωνάκης και ειδικός γραμματέας ο Βασίλης Μπαγιώκος. Ο Γιώργος Μυλωνάκης είναι ένας από τους παλαιότερους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο ο πρωθυπουργός εκτιμά για τη δουλειά και την αποτελεσματικότητά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ