ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προγραμματικές: Το πρώτο «ραντεβού» Μητσοτάκη-Τσίπρα από τις νέες θέσεις τους

Προγραμματικές: Το πρώτο «ραντεβού» Μητσοτάκη-Τσίπρα από τις νέες θέσεις τους
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ξεκινούν σήμερα, Σάββατο, στις 7:00 το απόγευμα οι Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης θα γίνει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Θεσμικά οι Προγραμματικές Δηλώσεις συνιστούν κορυφαία στιγμή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Στην πράξη, και με δεδομένη την απόλυτη πλειοψηφία του πρώτου κόμματος, οι Προγραμματικές προδιαγράφουν τους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης. Επιπλέον, στη συζήτηση εκφράζονται για πρώτη φορά οι τακτικές που θα ακολουθήσει η αντιπολίτευση.

Ο Μητσοτάκης

Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να παρουσιάσει το σχέδιο του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Δεδομένων των προεκλογικών εξαγγελιών του αλλά και των μέχρι τώρα κινήσεων της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα παρουσιάσει απλώς ένα σχέδιο για το «νοικοκύρεμα» των δημοσίων πραγμάτων. Ο πρωθυπουργός επιδιώκει κάτι πολύ περισσότερο: Την ανάδυση μια διαφορετικής Ελλάδας που θα στηρίζεται στην ιδιωτική οικονομία, την καινοτομία, το δόγμα «νόμου και τάξης». Αλλαγές όπως η δημιουργία ενός κεφαλαιοποητικού ασφαλιστικού συστήματος με συμμετοχή ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, συνιστούν ανατροπές όσων έκρινε αυτονότητα η ελληνική κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες. Βεβαίως, από το να τα πεις μέχρι αν τα κάνεις, είναι μεγάλη η απόσταση. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης θα τα πει.

Πέρα από το γενικό πλαίσιο, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς διαχειριστεί ο πρωθυπουργός στην ομιλία του δύο συγκεκριμένα ζητήματα:

  1. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα και περιεχόμενο των νομοσχεδίων για τις φοροελαφρύνσεις για τα οποία οι δανειστές εκφράζουν ζωηρές αμφιβολίες.
  2. Τις ενστάσεις που διατυπώνονται ακόμα και μέσα στη ΝΔ για τους διορισμούς σε θέσεις γενικών γραμματέων των Γιώργου Μαυρωτά και Κωνσταντίνου Τσουβάλα.

Ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Μετά από τριάμισι χρόνια, οι ρόλοι αντιστρέφονται. Μένει να δούμε αν θα αλλάξει κα το ύφος της αντιπαράθεσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ακολουθήσει τη γραμμή της «μαχητικής αλλά τεκμηριωμένης» αντιπολίτευσης. Θα εστιάσει στα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης και της φορολογίας, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκης για ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική και αθέτηση των υποσχέσεών του. Παράλληλα, σε μια αντιστροφή των ρόλων του προηγούμενου διαστήματος, ο κ. Τσίπρας θα χρησιμοποιήσει τις τοποθετήσεις Μαυρωτά και Τσουβάλα για να κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη ότι εξαπάτησε τους πολίτες σε ό,τι αφορά τις Πρέσπες και το Μάτι.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας θα δώσει και σήματα συναίνεσης, όπως έκανε με την υπερψήφιση του κ. Τασούλα για την προεδρία της Βουλής, καθώς μια τη δήλωση του στον κ. Ρέγκλινγκ ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε διαπραγματευτική κίνηση της κυβέρνησης για μείωση των πλεονασμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ