ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οδικός χάρτης για οικονομία, παιδεία, επενδύσεις: Οι επόμενοι στόχοι της κυβέρνησης

Οδικός χάρτης για οικονομία, παιδεία, επενδύσεις: Οι επόμενοι στόχοι της κυβέρνησης
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο πρώτος στόχος επετεύχθη. Αυτό εκτιμούν στην κυβέρνηση μετά την άκρως επιτυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές και το πολύ χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 1,9% που εξασφάλισε το 7ετές ομόλογο. Αυτό που επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη είναι πως η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό ενισχύεται, ενώ δημιουργούνται οι βάσεις για αναβάθμιση της οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισπεύσει την εφαρμογή πολιτικών και σχεδιασμών που θα τονώσουν την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία.

Εκτός από το κομμάτι των φοροελαφρύνσεων που αναμένεται να έρθει σε δόσεις στη Βουλή, ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα και τις τομές που πρέπει να γίνουν στον τομέα της υγείας, της ασφάλειας και της παιδείας.

Ειδικότερα, η παιδεία αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν είναι τυχαίο που ξεκίνησε τον κύκλο επισκέψεών του από το συγκεκριμένο υπουργείο.

Αν ήθελε κανείς να περιγράψει με απλή γλώσσα το βασικό στόχο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτός είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η καλυτέρευση των συνθηκών στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Γι’ αυτό το σκοπό τα αρμόδια υπουργεία ήδη επεξεργάζονται σχέδια, τα οποία θα αποτυπωθούν σε νομοσχέδια που θα έρθουν το επόμενο διάστημα στη Βουλή αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το ερχόμενο τριήμερο.

Επίσης, οι επενδύσεις είναι ένα πεδίο που εστιάζει η κυβέρνηση, καθώς θεωρεί πως η επίσπευσή τους θα αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την οικονομική ανάκαμψη.

Ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, δεσμεύτηκε πως μέχρι το τέλος του έτους θα μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό.

Κρίσιμη εξέλιξη ως προς αυτό είναι και το γεγονός ότι σημαντικά θέματα που εμπόδιζαν την υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης επιλύθηκαν με αποφάσεις της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς απορρίφθηκαν προσφυγές κατοίκων και άλλων φορέων της περιοχής.

Σε αυτές ζητούσαν να μην προχωρήσει η επένδυση και να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα που καθόρισε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την υλοποίησή της κυρίως ως προς διάφορα θέματα σχετικά με το περιβάλλον και τις αρμοδιότητες της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Πλέον, το ανώτατο δικαστήριο το οποίο ήδη έχει κρίνει νόμιμο το Διάταγμα για το Ελληνικό, με δυο τωρινές αποφάσεις της Ολομέλειάς του άρει εμπόδια που είχαν υψωθεί και εμπόδιζαν πέραν των άλλων την υλοποίηση της σημαντικής επένδυσης.

Αλλά, η νέα κυβέρνηση έχει στόχο να τιθασεύσει και το «τέρας» της γραφειοκρατίας, με το αρμόδιο υπουργείο να προωθεί ένα σχέδιο που, μεταξύ άλλων, οδηγεί στην πλήρη ψηφιοποίηση του Δημοσίου και την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών.

Εκτός από τα παραπάνω η κυβέρνηση θεωρεί πως η πλήρης άρση των capital controls, την οποία θα εισηγηθεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας και θα θέσει τη βάση για την περαιτέρω ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ενώ με αυτή την εξέλιξη θα μπορούσαν οι τράπεζες να ανοίξουν τις «κάνουλες» της χρηματοδότησης και να «πάρει μπροστά» έτσι η πραγματική οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ