ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστηρό μήνυμα Δένδια σε Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Αυστηρό μήνυμα Δένδια σε Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σαφή μηνύματα προς Τουρκία, Αλβανία και  Βόρεια Μακεδονία έστειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. 

«Δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα μη πλήρους συμμόρφωσης προς τη Συμφωνία των Πρεσπών», επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας και αναφέρθηκε στην πάγια θέση της κυβέρνησης για άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της συμφωνίας.

Υπενθύμισε πως η θέση της ΝΔ από την περίοδο που ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση ήταν πως η συμφωνία έπρεπε να συνταχθεί με επωφελέστερο τρόπο.

«Σκοπός μας είναι να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες. Θα εμβαθύνουμε τις σχέσεις με τον βόρειο γείτονά μας αλλά δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα μη τήρησης των δεσμεύσεων», υπογράμμισε.

Παράλληλα, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει ως γνώμονα το διεθνές δίκαιο και δεν δέχεται απειλές πολέμου και μονομερείς διεκδικήσεις, ενώ χαρακτήρισε ως «αυτονόητη προϋπόθεση» για την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση το Κυπριακό, τον τερματισμό των τουρκικών γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ανακοίνωσε ακόμη, πως η πρώτη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξωτερικό θα γίνει στην Κύπρο στις 29 Αυγούστου.

Απευθυνόμενος στη γειτονική Αλβανία, σημείωσε πως εξακολουθεί να μην υλοποιεί τις υποχρεώσεις της σε σχέση με τα μειονοτικά και περιουσιακά δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και διαμήνυσε πως στο πλαίσιο της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πλήρωση από την Αλβανία των 5 καίριων προτεραιοτήτων και τον έμπρακτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ