ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Τα μέτρα στήριξης και εξυγίανσης της ΔΕΗ

Χατζηδάκης: Τα μέτρα στήριξης και εξυγίανσης της ΔΕΗ
(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Τα μέτρα στήριξης και εξυγίανσης της ΔΕΗ παρουσίασε τη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε πως θα προχωρήσουν στοχευμένες εθελούσιες εξόδους του προσωπικού, η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ θα εξορθολογιστεί η τιμολογιακή πολιτική.

«Η στήριξη των εσόδων της ΔΕΗ, θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. Αφενός μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ και αφετέρου μέσω της περαιτέρω μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ. Διότι ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ έχει υπολογιστεί πως θα έχει πλεόνασμα περίπου 200 εκ. ευρώ. Άρα η ΔΕΗ ενισχύεται, αλλά οι καταναλωτές δεν επιβαρύνονται», είπε και αναφερόμενος στις εθελούσιες εξόδους επεσήμανε πως θα γίνει, ώστε να επιλυθούν ουσιώδη προβλήματα στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων και να υπάρξει δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή.

«Ενισχύουμε τη ρευστότητα της επιχείρησης, κυνηγώντας τα μεγάλα ψάρια και εισπράττοντας από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατ. στην εταιρία», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι έφερε την επιχείρηση στα όρια της κατάρρευσης. Υπογράμμισε, πως για τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες θα υπάρχει πάντοτε ειδική μέριμνα, εναρμονισμένη άλλωστε με τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εγκαταλείψατε από ιδεοληψία, το μοντέλο της μικρής, παράλληλης ΔΕΗ, με μείωση του αρχικού μεγέθους της κατά 1/3, αλλά και την εισροή ρευστότητας στο ταμείο για νέες επενδύσεις και συμφωνήσατε μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ από το 90% στο 50%, χωρίς η ΔΕΗ να πάρει το παραμικρό, πρόκειται για τραγελαφική ρύθμιση δια της οποίας φέρατε την εταιρία σε ακραία κατάσταση», είπε προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, επομένως, πρέπει να κάτσει να αναλογιστεί τις ευθύνες του για την καταστροφική συμφωνία της «μισής ΔΕΗ», να απολογηθεί στους καταναλωτές και τους φορολογούμενους. Να μην προκαλεί τη νοημοσύνη των Ελληνίδων και των Ελλήνων ισχυριζόμενος ότι η ΔΕΗ δεν έχει τάχα πρόβλημα. Το επόμενο που θα μου πείτε είναι ότι δεν λέγομαι Κωστής Χατζηδάκης», ανέφερε.


Ως προς τα μέτρα στήριξης, είπε πως στόχος είναι η αύξηση του μεριδίου της, η κατάργηση των ΝΟΜΕ, καθώς και η απόδοση των χρημάτων από το κλείσιμο τελών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στη ΔΕΗ.

«Στη ΔΕΗ αυτό που έγινε δεν το χωράει ανθρώπου νους» είπε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντώντας στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος έλαβε τον λόγο μετά την ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη για να του ζητήσει υπαινικτικά να μιλήσουν με αλήθειες για την ΔΕΗ.

Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση σήμερα με τη χρηματοπιστωτική τιμή του 2015 όταν η ΔΕΗ ήταν με τον ΑΔΜΗΕ «γιατί είναι τελείως διαφορετικά πράγματα». Επίσης υποστήριξε ότι δεν είναι σωστό να κατηγορείται η προηγούμενη κυβέρνηση για το θέμα των ΑΠΕ όταν δεν υπήρχε στη ΔΕΗ ούτε ένας σύμβουλος για ΑΠΕ και ούτε καν επιχειρησιακό σχέδιο.

«Προσπάθησα να είμαι δίκαιος. Μίλησα για την πρόοδο του Κτηματολογίου και για την πρόοδο των δασικών χαρτών και χαίρομαι γιατί έχω λιγότερα προβλήματα στον τομέα αυτό. Αυτό όμως που έγινε στη ΔΕΗ δεν το χωράει ανθρώπου νους» απάντησε ο Κωστής Χατζηδάκης και διευκρίνισε: «Αυτό το μοντέλο να συμφωνήσετε να πέσει από το 90% στο 50% της αγοράς μέσα σε πέντε χρόνια με μηδέν ευρώ αντάλλαγμα και με τους υπαλλήλους να δουλεύουν για να χάσουν πελάτες δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο. Θα γραφτεί στα βιβλία του ρεκόρ Γκίνες. Πραγματικά και τώρα που το λέω εκπλήσσομαι ακόμη μια φορά». Αφού ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε πως αντιλαμβάνεται το δυσάρεστο καθήκον να υπεραμυνθεί μιας πολιτικής που δεν χειρίστηκε ο ίδιος, του συνέστησε να μην επιμένει όταν η ΔΕΗ επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε από το 90% στο 50% της αγοράς, όταν η μετοχή της ΔΕΗ έπεσε πάνω από 80%, όταν οι λιγνιτικές μονάδες δεν πουλήθηκαν κι ο ίδιος ορκωτός ελεγκτής βγήκε και μίλησε ανοιχτά για βιωσιμότητα. «Τί άλλο πια να συζητάμε. Νομίζω ότι είναι καλύτερα στην πολιτική ζωή όταν κάνουμε λάθη να τα παραδεχόμαστε και να υποστηρίζουμε τα σωστά. Δεν έχει νόημα. Αυτή η ιστορία ότι δεν έχει πρόβλημα η ΔΕΗ κι είναι στη φαντασία του Χατζηδάκη, είναι πέραν πάσης λογικής» κατέληξε την απάντησή του προς τον κ. Τσακαλώτο ο αρμόδιος υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε επίσης προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος του έθεσε ερωτήματα σχετικώς με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, ότι το μοντέλο που προτείνει υλοποιείται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

«Προφανώς υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα. Προφανώς θα τοποθετηθούν σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης οι οποίοι θα προτείνουν τις λύσεις για να μεγιστοποιηθεί το όφελος της ΔΕΗ. Προφανώς αυτό γίνεται για να στηριχθεί η επιχείρηση, να μεγιστοποιηθεί η ρευστότητά της για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά. Και βεβαίως δεν θα έχει καμία επίπτωση στους καταναλωτές. Οι εταιρείες αυτές, που ασχολούνται με τα δίκτυα διανομής εισπράττουν ένα διόδιο που είναι ρυθμιζόμενο από τη ΡΑΕ, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αυτό είναι και το μοντέλο του ΑΔΜΗΕ, που προχώρησε επί ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο που προχώρησε» εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εξάλλου, εξήγησε ότι το μοντέλο του 2014 της μικρής ΔΕΗ δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί το 2014 η ΔΕΗ είχε κέρδη 90 εκατ. σήμερα η ΔΕΗ έχει ζημίες 900 εκατ. «Πρέπει να αναζητούμε τρελούς για να πάρουν την ΔΕΗ έτσι όπως είναι, είτε είναι κανείς υπέρ της ιδιωτικοποίησης είτε εναντίον της ιδιωτικοποίησης», ανέφερε καταλήγοντας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ