ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προγραμματικές δηλώσεις - Μητσοτάκης: «Ψεύτες και λαϊκιστές σας είπε η πλειοψηφία»

Προγραμματικές δηλώσεις - Μητσοτάκης: «Ψεύτες και λαϊκιστές σας είπε η πλειοψηφία»
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με ένα αιχμηρό σχόλιο απάντησε το βράδυ της Δευτέρας στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά και την επίθεση που είχε εξαπολύσει νωρίτερα εναντίον του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον για λαϊκισμό.

«Κύριε Τσίπρα, θα σας ζητήσω να μπείτε στη μηχανή του χρόνου και να προσγειωθείτε στο σήμερα. Στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε! Ψεύτες και λαϊκιστές δεν σας λέμε εμείς. Σας είπαν οι πολίτες με την ψήφο τους. Αν τα κάνατε όλα τόσο καλά, φαντάζομαι ότι το αποτέλεσμα των εκλογών, θα ήταν διαφορετικό», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε την ηπιότητα και τον πολιτικό πολιτισμό στη Βουλή, τονίζοντας πως «η ποιότητα του διαλόγου πήγε ένα βήμα μπροστά».

«Για πρώτη φορά μίλησαν τόσοι πολλοί βουλευτές, ενώ η αίθουσα ήταν αρκετά γεμάτη κι αυτό είναι καλό για την νέα Βουλή», υπογράμμισε.

«Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε πραγματικότητα την αυτοδύναμη Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ενωμένοι προχωρούμε και θα το κάνουμε. Η Βουλή αυτή πρέπει να γίνει ο καθρέφτης μίας χώρας που αλλάζει. Δεν θα επιτρέψω να περάσει ούτε μία μέρα που να μην αξιοποιήσω τη δύναμη που μου έδωσαν οι πολίτες, για να κάνω τη ζωή τους καλύτερη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την παρουσία Βαρουφάκη στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός σχολίασε σκωπτικά την παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη και του ΜέΡΑ25 στη Βουλή.

«Τα έφερε έτσι η ιστορία, ώστε εδώ να είναι το "δίδυμο" της καταστροφής του 2015, εσείς, κύριε Τσίπρα, και ο κ. Βαρουφάκης, και θα μας δώσετε εσείς συμβουλές για τις διαπραγματεύσεις όταν το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησής σας συνδυάστηκε από αμετροέπεια, αλαζονεία, περιφρόνηση θεσμών, για να οδηγήσετε τελικά τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και να κλείσετε τις τράπεζες;», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Και πρόσθεσε: «Η χώρα αποκτά σταθερότητα στο εσωτερικό και αξιοπιστία στο εξωτερικό. Δεν έχουμε μέρα για χάσιμο. Από την εποχή της φτώχειας περνάμε στις επενδύσεις, για την παραγωγή νέου πλούτου. Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως, ψηφίζεται το σχετικό νομοσχέδιο ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στον ΕΝΦΙΑ και απαντώντας στα όσα του είχε καταλογίσει νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, είπε: «Η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν αφορά την Εκάλη, αλλά τη μεσαία τάξη».

Για τη ΔΕΗ

Καταλογίζοντας βαρύτατες ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις πολιτικές του οδήγησε τη ΔΕΗ στην απαξίωση.

Είπε σε έντονο ύφος ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αν χρειαστεί να πουληθούν κάποια περιουσιακά στοιχεία για να σωθεί η εταιρεία, θα το κάνουμε, γιατί αλλιώς θα καταρρεύσει και θα μείνουν άνεργοι και θα φταίτε εσείς! Πίσω από αυτήν την απίστευτη καταστροφή που προκαλέσατε, κρύβονται πολλές ευθύνες!».

Τρία νομοσχέδια

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα αφορούν στο επιτελικό κράτος θα κατατεθούν τις επόμενες ημέρες και θα ψηφιστούν μέσα στον Αύγουστο».

«Παιδεία και Υγεία καθίστανται προτεραιότητες. Η πρώτη, για να φέρει γνώση και δουλειά στους νέους. Και η δεύτερη, για να γίνει η ασπίδα, κυρίως του πιο αδύναμου. Γι’ αυτό και από εκεί ξεκινούν οι προσλήψεις, με εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, γιατρούς και νοσηλευτές», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την ασφάλεια και το πανεπιστημιακό άσυλο

«Οι γειτονιές επιστρέφουν στους κατοίκους τους. Οι αστυνομικοί ξαναβγαίνουν στους δρόμους. Φοιτητές και καθηγητές ανακτούν τα πανεπιστήμια. Το άσυλο της παρανομίας των μολότοφ και των ναρκωτικών καταργείται. Και επιστρέφει το άσυλο της γνώσης και των ιδεών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ