ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διυπουργικό νομοσχέδιο: Οι αλλαγές σε ΟΤΑ, πανεπιστημιακό άσυλο και διανομή φαρμάκων

Διυπουργικό νομοσχέδιο: Οι αλλαγές σε ΟΤΑ, πανεπιστημιακό άσυλο και διανομή φαρμάκων
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ NEWS

«Σημαντικές διατάξεις που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και δίνουν τέλος σε στρεβλώσεις του παρελθόντος περιλαμβάνει το διυπουργικό νομοσχέδιο»: αυτό σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά χτες το βράδυ στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων, το διυπουργικό νομοσχέδιο προβλέπει ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα σε Δήμους και Περιφέρειες, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τη μείωση του επιτοκίου για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ενώ παράλληλα τα φάρμακα των βαριά ασθενών θα διανέμονται στα σπίτια τους ή στον χώρο νοσηλείας τους.

Όπως τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ άλλων, με το διυπουργικό νομοσχέδιο:

• Ανοίγει ο δρόμος για την ψηφιακή έκδοση συντάξεων ώστε να επισπευσθεί ο χρόνος απονομής τους.
• Δημιουργείται το πλαίσιο ώστε να εφαρμοστεί άμεσα η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για διανομή φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες στα σπίτια, στον χώρο νοσηλείας ή τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.
• Μέσω των διατάξεων για το πανεπιστημιακό άσυλο κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στην έρευνα και τη διδασκαλία και δίνεται τέλος στο υπάρχον καθεστώς ανομίας στα πανεπιστήμια.
• Μειώνεται το επιτόκιο για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία από το 5% στο 3% όπως ήδη έχει γίνει για τις οφειλές προς την εφορία.
• Μπαίνει τέλος στην αδυναμία λήψης αποφάσεων στις Περιφέρειες και τους δήμους, που προκλήθηκε από τη θέσπιση της απλής αναλογικής στην ανάδειξη των μελών των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων.
• Τοποθετούνται τα θεμέλια του νέου, ψηφιακού κράτους. Εξαιρετικής σημασίας για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη είναι οι διατάξεις που στηρίζουν τη δημιουργία πραγματικού υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας της χώρας. Ειδικότερα, πρόκειται για μια σειρά διατάξεις που απλοποιούν διαδικασίες και εισάγουν πρακτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

267620


Πηγή: ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS

Το άσυλο

Κατά τις ίδιες πηγές, με το νομοσχέδιο υλοποιείται και η προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Οι νέες διατάξεις για το άσυλο υπογραμμίζουν ότι «κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας».

Μάλιστα, τονίζεται, ότι «η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει».

Η διανομή των φαρμάκων

Αναφορικά με τη διανομή των φαρμάκων, το διυπουργικό νομοσχέδιο προδιαγράφει και τα πρώτα δείγματα γραφής του υπουργείου Υγείας που στόχο έχουν να βάλουν τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, θα παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών. Αυτό προβλέπει το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών, που θα υπογραφεί εντός των προσεχών ημερών.

Μέχρι σήμερα, οι ογκολογικοί ασθενείς που προγραμμάτιζαν τη χημειοθεραπεία τους σε μια ιδιωτική κλινική, έπρεπε οι ίδιοι να παραλάβουν το φάρμακό τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Η αρχή θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και θα επεκταθεί σε δεύτερη φάση σε περισσότερες ομάδες βαριά ασθενών.

Σε τελικό στάδιο υλοποίησης είναι και η κατ' οίκον διανομή των φαρμάκων που διακινεί ο ΕΟΠΥΥ, καθώς είναι έτοιμη η προκήρυξη για την εταιρεία μεταφοράς που θα διανέμει κατ' οίκον τα φάρμακα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς.

Πώς θα κυβερνηθούν οι δήμοι

Όπως τονίζει το Μαξίμου, το νομοσχέδιο αίρει τα εμπόδια κυβερνησιμότητας στους δήμους καθώς από τη μια αντιμετωπίζονται οι αδυναμίες που επέφερε η εφαρμογή της απλής αναλογικής ενώ, από την άλλη, διατηρείται ισχυρός ο ρόλος των Δημοτικών και των Περιφερειακών Συμβουλίων.

Στην πράξη τα Συμβούλια αναβαθμίζονται καθώς απαλλάσσονται από καταχρηστικές αντιπαραθέσεις και δημιουργούνται προϋποθέσεις για εποικοδομητικό διάλογο, αφού η αντιπολίτευση για να απορρίψει πράξεις της αρμοδιότητας του Συμβουλίου, όπως ο προϋπολογισμός, πρέπει να καταθέσει αιτιολογημένη άποψη με στοιχεία από τις ίδιες της υπηρεσίες του δήμου ή της Περιφέρειας.

Μεταξύ άλλων διατάξεων θεσπίζεται η δυνατότητα σύμπραξης δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη. Εξασφαλίζεται πλειοψηφία του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπή οικονομικών και σε όλα τα νομικά πρόσωπα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Αναπροσαρμόζεται ο τρόπος ψήφισης του προϋπολογισμού των δήμων και των Περιφερειών, έτσι ώστε να καταλήγει -σε περίπτωση αδιεξόδου- στην επιλογή της εισήγησης που έχει κάνει η οικονομική επιτροπή».

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι το διυπουργικό νομοσχέδιο εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα με στόχο να έχει συζητηθεί και ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής το αργότερο την ερχόμενη Πέμπτη.

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ