ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Έχετε ιδεολογική εμμονή με το δημόσιο πανεπιστήμιο

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Έχετε ιδεολογική εμμονή με το δημόσιο πανεπιστήμιο
INTIME / ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, αλλά και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τοποθετούμενος επί του διυπουργικού νομοσχεδίου που έχει έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον πρωθυπουργό «ιδεολογική εμμονή απέναντι στο ελληνικό πανεπιστήμιο», ενώ χαρακτήρισε τις αναφορές του ως «μια εικόνα που δυσφημίζει το ελληνικό πανεπιστήμιο και απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα».

 

«Η ιδεολογική εμμονή σας αφορά το ίδιο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά στην πατρίδα μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Η εμμονή σας εκκινεί αφενός από την εγγενή αποστροφή σας απέναντι στο δημόσιο και την μεροληψία σας υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και αφετέρου από την αποστροφή σας σε ό,τι διαχρονικά συμβολίζει σε επίπεδο πολιτικό και ιδεολογικό το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε, επίσης, την κυβέρνηση για «υπερδεξιά ιδεολογία». Οι πιο ακραίοι εκφραστές, ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης, έχουν μιλήσει ευθέως για την ανάγκη να σταματήσει η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στον τόπο. Άρα και με ό,τι συμβολίζει ή αναπαράγει διαχρονικά και ιστορικά την ηγεμονία αυτή και κατ' εσάς και με το Δημόσιο πανεπιστήμιο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν κρούσματα παραβατικότητας στα πανεπιστήμια», ωστόσο χαρακτήρισε φιλολογικου χαρακτήρα την αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο παράδειγμα του πρωτοετή φοιτητή.

Παράλληλα, απευθυνόμενος στη δεξιά πτέρυγα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Αναπαράγετε μια αθλιότητα των fake news ότι δήθεν πήρα μεταγραφή από τη Βουλγαρία. Αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα. Είχα την τιμή να φοιτήσω ως φοιτητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η σύγκριση και το επίπεδο των σπουδών του ΕΜΠ δεν μπορεί να υπάρξει».

Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε πως «αντίστοιχης σπουδαιότητας κατάταξη έχουν όλα τα υπόλοιπα ελληνικά πανεπιστήμια». Και πρόσθεσε: «Άρα, λοιπόν, η παράλειψή σας στην αναφορά σας για τον πρωτοετή φοιτητή είναι εμφανής: Έχετε μια εμμονή να υποβαθμίζετε το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Παρασύρεστε σε πολιτικές υποβάθμισης του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου. Τι έργο έχετε να επιδείξετε για το πανεπιστήμιο από τη δεκαετία του ’90 και μετά. Εδώ και χρόνια εφαρμόζετε την ίδια κι απαράλλακτη τακτική: απαξιώνετε την έρευνα, το δημόσιο ρόλο του πανεπιστημίου.

«Το 2015 αφήσατε πίσω σας ένα τοπίο διάλυσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εμείς, όμως, αφήσαμε έργο. Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό των ΑΕΙ και τις δαπάνες για την έρευνα. Ανοίξαμε νέα τμήματα και σχολές, χωρίς να υπάρξουν επεισόδια, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Εσείς τι κάνατε; Τι σχέδιο έχετε για την τριτοβάθμια εκπαίδευση», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μιλήσατε για απαξίωση των ελληνικών πανεπιστημίων και είπατε ότι ο Έλληνας φοιτητής φεύγει στο εξωτερικό, όχι εξαιτίας του brain drain και των μνημονιακών πολιτικών, αλλά εξαιτίας της υποβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», πρόσθεσε

«Φάρμακο διά πάσαν νόσον» η συζήτηση περί κατάργησης του ασύλου

«Το 2011 ψηφίσατε εδώ στη Βουλή τον περίφημο νόμο Διαμαντοπούλου. Ας αναρωτηθούμε, μετά και την ψήφιση του νόμου αυτού, περιορίστηκαν τα παραβατικά φαινόμενα. Εδώ πέρα από την εμμονή σας, υπάρχει και μια σαφής πρόθεση εξαπάτησης. Στην πράξη τι θέλετε να πετύχετε με την κατάργηση του ασύλου; Θέλετε να περιπολεί η Αστυνομία έξω από τις τάξεις των πανεπιστημίων;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας την όλη συζήτηση «φάρμακο διά πάσαν νόσον».

«Προσπαθείτε να μας σύρετε σε μια συζήτηση που δεν αφορά πράγματι το 2019, αφορά το 1990. Και μάλιστα, τα σερβίρετε όλα με τη μορφή του αυτονόητου και του σύγχρονου», είπε ενώ επισήμανε ότι το 2011 όταν είχε καταργηθεί το άσυλο με τον νόμο της κ. Διαμαντοπούλου δεν είχε τα ανάλογα αποτελέσματα.

Σημείωσε ότι αποκρύπτεται πως στο νόμο που ισχύει σήμερα «προβλέπεται ρητά ότι η Αστυνομία επεμβαίνει όταν διαπράττεται κακούργημα ή πράξεις κατά της ζωής μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους» και τόνισε: «Μέσα από αυτή την ιδεολογική εμμονή σας ενέχει ο κίνδυνος να μετατραπούν μεγάλες πανεπιστημιακές σχολές σε εστίες έντασης».

«Απαξιώνετε την επιστημονική έρευνα»

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία ότι διατηρεί την ίδια στάση απέναντι στην παιδεία διαχρονικά που στοχεύει στη «σταδιακή ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του δημοσίου πανεπιστημίου, υποβάθμιση της μέριμνας, απαξίωση της έρευνας, αύξηση του κόστους φοίτησης, κατάργηση του άρθρου 16 και φυσικά κατάργηση του ασύλου. Αυτό είναι το μεγάλο σας όραμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στην απόφαση της κατάργησης της ίδρυσης της Νομικής Σχολής της Πάτρας που ελήφθη από το υπουργείο Παιδείας, αναρωτήθηκε αν η απόφαση είναι πολιτική και σημείωσε ότι «θα οδηγήσει κι άλλους νέους μας στο εξωτερικό».

Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο σε ό,τι αφορά την έρευνα και πρόσθεσε ότι η μεταφορά της έρευνας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης την «ακρωτηριάζει» και την «αποδυναμώνει».

«Συμφωνούμε ότι η έρευνα πρέπει να έχει σύνδεση με την αγορά. Όμως η έρευνα είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα στενά όρια των κανόνων της προσφοράς και της ζήτησης. Η Έρευνα απαιτεί επιστημονικό σχεδιασμό, πόρους, στρατηγική».

«Οδηγείτε σε απαξίωση ολόκληρα επιστημονικά πεδία τα οποία η προσφορά τους δεν αποτυπώνεται με όρους κέρδους».

Για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις αλλαγές στη νομοθεσία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνει «από την πίσω πόρτα την πρωτοκαθεδρία του ενός». «Έρχεστε σήμερα πριν καν εφαρμοστεί ένας νόμος και τον αλλάζετε», σημείωσε.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι φέρνει φωτογραφική διάταξη για τη θέση αντιδημάρχου, σύμφωνα με την οποία μπορεί ο αντιδήμαρχος να προέρχεται από άλλη παράταξη ενώ ο αντιπεριφερειάρχης όχι.

«Φέρνετε ένα ψευτοδίλημμα: κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία- εμείς σας λέμε ότι η δημοκρατία είναι το κρίσιμο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το ζήτημα με τη Βασιλική Θάνου

«Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι ο ασφυκτικός έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού», σημείωσε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη διάταξη η οποία αλλάζει τη διοίκηση της Αρχής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι σύμφωνα με το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η αποπομπή της κυρίας Θάνου αντιβαίνει στο ενωσιακό Δίκαιο και κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας.

«Αν εφαρμοστεί αυτό το οποίο θα ψηφίσετε θα υπάρχει ζήτημα διακοπής της θητείας της επιτροπής. Αυτό συνεπάγεται κίνδυνο ματαίωσης και σε κάθε περίπτωση, μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση σοβαρών υποθέσεων τεράστιου οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, για κάποιες εκ των οποίων μάλιστα επίκειται η έκδοση αποφάσεων. Μήπως αυτό επιχειρείτε;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε τέλος αν θα επιμείνει η κυβέρνηση στην επιλογή τού διοικητή της ΕΥΠ, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην αντιπολίτευση σχετικά με το βιογραφικό του. «Σε ζητήματα ευαίσθητα για τη δημοκρατία για τους θεσμούς να επιδείξετε σοβαρότητα. Ξεκινάτε πολύ άσχημα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ