ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια-Μιλανέζι με βασικό θέμα την Ενέργεια

Συνάντηση Δένδια-Μιλανέζι με βασικό θέμα την Ενέργεια
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Την κοινή βούληση για οικοδόμηση στενότερης, θεσμοθετημένης, τακτικής συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας, εξέφρασαν οι επικεφαλής της ελληνικής και της ιταλικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας και Έντσο Μοαβέρο Μιλανέζι  μετά τη σημερινή συνάντησή τους στο ΥΠΕΞ.

Όπως έγινε γνωστό, στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, τόσο διμερούς όσο και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στα ενεργειακά, στο Brexit και στο μεταναστευτικό.

Αναφερόμενος στην κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κύπρου, ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών για τη θέση που «ο ίδιος έχει λάβει στο ζήτημα και την ευθεία διατύπωση των σκέψεων του στο Συμβούλιο Υπουργών, τη διατύπωση υπεράσπισης των ευρωπαϊκών αξιών και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη συνάντηση για τα ενεργειακά θέματα, όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν η επικείμενη ολοκλήρωση του ΤΑΡ όσο και ο αγωγός East-Med, ο οποίος καταλήγει κατά τη σχεδίασή του στην Ιταλία. Ειδικότερα για τον East-Med, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό η σχετική συμφωνία.

Οι δηλώσεις Μιλανέζι

Από τη μεριά του, ο κ. Μιλανέζι είπε: «Βρισκόμαστε στη Μεσογειακή λεκάνη, βρισκόμαστε στην κεντρική Μεσόγειο, προσβλέπουμε προς την ανατολική πλευρά της Μεσογειακής λεκάνης και αυτή η πολιτική κατάσταση, συνεπώς, μας θέτει προκλήσεις αλλά μας προσφέρει και νέες ευκαιρίες» ανέφερε και ανέδειξε πως σταθερότητα στη Μεσόγειο σημαίνει για την Ελλάδα και την Ιταλία μια καινούργια οικονομική ευκαιρία. Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω τη θέση του, μίλησε για τη δυνατότητα ανοικοδόμησης ενός μεγάλου εμπορικού χώρου στη Μεσόγειο που μπορεί να προσφέρει οικονομικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, ο Ιταλός υπουργός είπε ότι: «Για άλλη μια φορά βρίσκουμε έναν κοινό παρανομαστή με κοινά συμφέροντα. «Οι αγωγοί φυσικού αερίου και η διάσταση του Νότου για την ενέργεια περνάει μέσα από την Ελλάδα για να καταλήξει στην Ιταλία και να βρεθεί στην καρδιά της Ευρώπης» διαμήνυσε ενώ τόνισε την ανάγκη συντονισμού των δύο κρατών για τις υποδομές λιμένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ