ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διακοπές με το βλέμμα στην... οικονομία: Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση από Σεπτέμβρη

Διακοπές με το βλέμμα στην... οικονομία: Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση από Σεπτέμβρη
INTIME NEWS

Ελάχιστα είναι τα περιθώρια χαλάρωσης μετά το νομοθετικό «κατοστάρι» του πρώτου μετεκλογικού μήνα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να βρίσκεται σε… φόρμα και αμέσως μετά την επιστροφή της κυβέρνησης από τις ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές.

Αυτό που επείγει από εδώ και στο εξής είναι να επιτευχθεί το κατάλληλο «μείγμα» στην οικονομία ώστε από τη μία πλευρά να μειωθούν τα υψηλά πλεονάσματα αλλά παράλληλα να αισθανθεί και ο μέσος φορολογούμενος πολίτης τη μείωση των φόρων και την ενίσχυση της αγοραστικής του δύναμης.

Με στόχο να στείλει στους πολίτες το «μήνυμα» ότι τηρεί απόλυτα τις δεσμεύσεις του, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια κίνηση – έκπληξη, ανακοινώνοντας τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων.

Σειρά φαίνεται πως παίρνει τώρα ένα άλλο μέτρο -περισσότερο, όμως, για λόγους επικοινωνιακής τακτικής.

Πρόκειται για την απόλυτη άρση των capital controls που είχαν επιβληθεί το πρώτο εξάμηνο του 2015 από τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ωστόσο, το πιο κρίσιμο ζήτημα -από την έκβαση του οποίου κρίνεται μια σειρά άλλων οικονομικών εξελίξεων- είναι η διατήρηση του αφορολόγητου.

Το Σεπτέμβριο τα νεότερα

Η κυβέρνηση κάνει ήδη παρασκηνιακές κινήσεις, με το οικονομικό επιτελείο να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εταίρους στην Κομισιόν.

Μάλιστα, όπως ξεκαθαρίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο: «Αυτό που θα γίνει, είναι να εισαχθεί ένας φορολογικός συντελεστής 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ».

Αυτό, όμως, αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει όταν η κυβέρνηση περάσει στο δεύτερο «κύμα» αλλαγών και νομοθετικών πρωτοβουλιών, φέρνοντας στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός θέλει στα πρώτα νομοσχέδια του φθινοπώρου να συμπεριλαμβάνεται το φορολογικό. Αυτό θα συμβεί αφού πρώτα ο ίδιος εξαγγείλει στα εγκαίνια της ΔΕΘ τις αποφάσεις του, συνοδευόμενες φυσικά από επικοινωνιακές αναφορές που θα ενισχύουν τη θετικότητα του μέτρου για τους πολίτες.

Μέχρι τότε, ωστόσο, θα πρέπει να έχουν καμφθεί οι αντιστάσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος εμμένει στη μείωση του αφορολόγητου λέγοντας ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.

Η σημασία του αφορολόγητου είναι διττή. Και αυτό γιατί η μη μείωση του θα αποτελεί «σήμα» που θα εκπέμψει η κυβέρνηση για την τήρηση της ίδιας γραμμής μετεκλογικά και προεκλογικά.

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός είχε καταθέσει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου, την οποία δεν δέχτηκε τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν καταφέρει να ακυρώσει ή να «παγώσει» τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα προσθέσει ένα απρόσμενο… δώρο στην αντιπολιτευτική του φαρέτρα.

Είναι βέβαιο ότι στο ταξίδι του στο Βερολίνο, ο κ. Μητσοτάκης εκτός από τη μείωση των πλεονασμάτων θα συζητήσει με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα ακυρώσει τη μείωση του αφορολόγητου.

Μάλιστα, στους κύκλους του Μαξίμου θεωρείται δεδομένο ότι εάν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να υποστηρίξει τίποτα απολύτως για τη συνέχεια του κυβερνητικού έργου και θα «συνοδεύεται» από το συγκεκριμένο πισωγύρισμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ