ΣΥΡΙΖΑ: Η Συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει στην πράξη την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στην τοποθέτηση επιγραφών στο άγαλμα προς τιμή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.
«Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, ακολουθώντας τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών, προχώρησε στην τοποθέτηση επιγραφών στο άγαλμα προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε άλλα αγάλματα της πόλης των Σκοπίων, με κείμενα που δικαιώνουν τις πάγιες ελληνικές θέσεις, αναγνωρίζοντας την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας. Αναμένονται δε και περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση», λέει η ανακοίνωση.
Επιπλέον, η Κουμουνδούρου επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία: «Αυτή είναι η συμφωνία των Πρεσπών: ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, προς όφελος της προσέγγισης των δυο λαών, ενάντια στον εθνικισμό και την εργαλειοποίηση της ιστορίας. Η έμπρακτη αναγνώριση των παγίων ελληνικών θέσεων διαψεύδει τους λαϊκιστές και καταστροφολόγους της ΝΔ που μικροπολιτικά επένδυσαν στο άρμα του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας.»
Αναμένουμε με ενδιαφέρον την επίσημη κυβερνητική θέση για τη σημαντική αυτή εξέλιξη και παραμένουμε περήφανοι που συμβάλλαμε στην επίλυση ενός μείζονος εθνικού θέματος με άξονα το διεθνές δίκαιο, τη φιλία των λαών και τα συμφέροντα της χώρας μας», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (03 Οκτωβρίου)
06:30
Δακτύλιος: Πώς θα βγάλετε την κάρτα εισόδου - Αντίστροφη μέτρηση για το σήμα του 2026
06:00
Εντός του Οκτωβρίου η προκαταβολή 50% για το «Ανακαινίζω» – Έρχεται το «Σπίτι μου 3»
05:00
Περισσότερες από 20.000 προσλήψεις στο Δημόσιο το 2027 - Αναλυτικά οι τομείς
04:00