ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Την πλήρη κατάργηση των capital controls ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης: Την πλήρη κατάργηση των capital controls ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Την πλήρη άρση των capital control ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του Νομοσχεδίου για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων, ο πρωθυπουργός, προκαλώντας το παρατεταμένο χειροκρότημα των βουλευτών της Ν.Δ.

Ρεπορτάζ: Όλγα Παναγιωτίδου - Θανάσης Κουκάκης

«Αποτελούν από σήμερα παρελθόν τα capital controls» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως έγινε σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας.

Κλείνει οριστικά μετά από 50 μήνες ένας κύκλος ανασφάλειας είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ανοίγει ένας νέος κύκλος για την Ελλάδα που θέλουμε και την Ελλάδα που αξίζουμε τόνισε ο πρωθυπουργός επικρίνοντας την κυβέρνηση Τσίπρα για την περιπέτεια που οδήγησε τη χώρα: «Ο υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει επίσημα την τροπολογία. Από τον Ιανουάριο του 2015, οι κυβερνήσεις του κ. Τσίπρα προκάλεσαν κρίση εμπιστοσύνης και εκροή εκατομμυρίων καταθέσεων. Αποκορύφωμα ήταν το κλείσιμο των τραπεζών τον Ιούνιο του 2015 και οι δραματικοί περιορισμοί στις αναλήψεις. Η προοπτική της πολιτικής αλλαγής και το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα. Σήμερα κλείνει οριστικά ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας. Μετά από 50 μήνες τα capital controls καταργούνται και ταυτόχρονα ανοίγει, σε μία δύσκολη συγκυρία, ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα», τόνισε για το θέμα ο κ. Μητσοτάκης.



Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας υπογράμμισε πως άλλη μία δέσμευση της κυβέρνησης γίνεται πράξη νωρίτερα από ό,τι είχε ανακοινωθεί, ξεκαθαρίζοντας πως η χώρα έχει λάβει όλες τις απαραίτητές εγκρίσεις για την άρση των capital controls.

Στη συζήτηση παρενέβη ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 και πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, επί των ημερών του οποίου επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, Γιάνης Βαρουφάκης. Στην ομιλία του επέκρινε τη ΝΔ ότι "εργάστηκε σκληρά" για να έρθουν τα capital controls. «Μας χαροποιεί να αναφέρεστε στον ανένδοτο αγώνα που δώσαμε για να μην κοπεί το ΕΚΑΣ, να μειωθεί ο ΦΠΑ και να μην έχουμε 100% προπληρωμή φόρου κι έρχεστε και μας λέτε για τυχοδιωκτική διαπραγμάτευση, εσείς που λέγατε βάστα γερά Γερούν», είπε ο κ. Βαρουφάκης. Έκανε ακόμη, λογο για τεράστια οικονομική ύφεση και λαίλαπα που έρχεται.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Σταϊκούρας απαντώντας αναφέρθηκε στις ηχογραφήσεις Βαρουφάκη στο Eurogroup. «Πάει πολύ να μιλάτε για το 2015 και να κάνετε σχετικές αναφορές στη σημερινή συζήτηση. Ακούω συναδέλφους να μιλούν για προστασία προσωπικών δεδομένων όταν έχουν ειδικότητα στις ηχογραφήσεις», είπε με τον βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Κλέωνα Γρηγοριάδη να απαντά ότι όλοι υπουργοί οικονομικών ηχογραφούν τα Eurogroup γιατί είναι παράνομα προκειμένου να ενημερώσουν τις κυβερνήσεις τους. «Θα ήταν εντελώς αδύνατο να ενημερώσουν τις κυβερνήσεις τους αν δεν ηχογραφούσαν τα Eurogroup. Όλη η διαδικασία των Eurogroup είναι παράνομη και έτσι όλοι οι υπουργοί οικονομικών τα καταγράφουν», υποστήριξε.

Έως σήμερα η εξαγωγή καταθέσεων στο εξωτερικό είχε περιορισμούς και απαιτούσε εγκρίσεις από τις Ειδικές Υποεπιτροπές των τραπεζών και την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Ακόμη, πληρωμές μισθοδοσίας στο εξωτερικό για εργαζόμενους δεν επιτρέπονταν, εφόσον ο λογαριασμός που χρεώνεται για την πληρωμή μισθοδοσίας τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα και οι λογαριασμοί που πιστώνονται τηρούνται σε τράπεζες του εξωτερικού.

Για προδιαγεγραμμένη εξέλιξη έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος με τον Χρήστο Σταϊκούρα να απαντά πως εάν επρόκειτο για προδιαγεγραμμένη εξέλιξη γιατί δεν προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση στην άρση των capital controls.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ