ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Κρίσιμος τομέας για την οικονομία και τη Δημοκρατία η προστασία προσωπικών δεδομένων

Μητσοτάκης: Κρίσιμος τομέας για την οικονομία και τη Δημοκρατία η προστασία προσωπικών δεδομένων
INTIME

Για το νομοσχέδιο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Η χώρα, είπε, συντονίζεται με το κοινοτικό κεκτημένο που καθυστερούσε για 14 μήνες και είχε ως συνέπεια να επιβάλλονται πρόστιμα 5.500 ευρώ την ημέρα. 

«Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός, «είναι κρίσιμες και απαραίτητες γιατί συνιστούν βήματα ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και Δημοκρατίας και είναι συστατικά στοιχεία της κυβέρνησής μας».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι οι μέχρι στιγμής νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έδειξαν την ετοιμότητα της κυβέρνησης. Έκανε εδική αναφορά στην απομάκρυνση της καύσιμης ύλης από το οικόπεδο στο Μάτι, αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ΕΡΤ για το ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα «να γλυτώσουμε 35 εκατομμύρια ευρώ», όπως είπε, τονίζοντας ότι «και παρά τις αιτιάσεις, το πρωτάθλημα ξεκίνησε κανονικά». Σημείωσε ακόμη ότι «οι μάχες με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού που συνεχίζονται, δείχνουν την καθημερινή μας παρουσία δίπλα στους πολίτες».

«Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση δείχνει ότι ήταν έτοιμη και ότι υλοποιεί νωρίτερα τις δεσμεύσεις της. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται το σημερινό νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «σχέδιο, ταχύτητα και αποτέλεσμα αποτελεί την πυξίδα της κυβέρνησης».

«Έτσι κινηθήκαμε τις πρώτες 40ημέρες και έτσι θα κινηθούμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με πρόγραμμα, συνέπεια και παραγωγή μετρήσιμου έργου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο είναι κρίσιμος και κομβικός τομέας για την οικονομία, αλλά και τη Δημοκρατία», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η ελεύθερη επικοινωνία σε έναν ανοιχτό κόσμο είναι ανάγκη της εποχής και η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι ισότιμη ανάγκη [...] Η Ευρώπη σε αυτό τον τομέα ήταν πρωτοπόρος και έβαλε μέχρι και ποινές σε μεγάλες εταιρείες. Είναι απορίας άξιο πώς μία κυβέρνηση που δήθεν επαγγελόταν τα προσωπικά δικαιώματα άφησε απροστάτευτους τους πολίτες για 14 μήνες [...] Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού της χώρας και παράλληλα ένα βήμα κοινωνικής ευθύνης [...] Πρακτικά το νέο πλαίσιο βάζει τάξη σε θολές περιοχές του διαδικτύου που παραμένουν άναρχες. Κανείς δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα στοιχεία κάποιου άλλου χωρίς την συγκατάθεσή του και κανείς εργοδότης δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων σε βάρος τους. Τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών θα αφορούν μόνο τους ίδιους. Όποιος μέχρι σήμερα διακινούσε όγκους στοιχείων προς άγνωστη χρήση θα πρέπει να το σκέπτεται. Όσοι τηρούν τους κανόνες θα αποκτούν κύρος και εμπιστοσύνη. Το δικαίωμα της ελεύθερης ενημέρωσης εναρμονίζεται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Τέλος, ο πρωθυπουργός κάλεσε να ψηφιστεί από όλους το νομοσχέδιο, κάτι που θα είναι και επιχείρημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ