ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Capital controls και επιχείρηση σκούπα: Γιατί η κυβέρνηση πιάνει στον «ύπνο» την αντιπολίτευση

Capital controls και επιχείρηση σκούπα: Γιατί η κυβέρνηση πιάνει στον «ύπνο» την αντιπολίτευση
ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

Η τακτική του πολιτικού αιφνιδιασμού στους αντιπάλους φαίνεται να είναι το αγαπημένο «παιχνίδι» της κυβέρνησης και για αυτό το λόγο προκαλεί αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση κάθε φορά που με αιφνιδιαστικό τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου ανακοινώνει τις αποφάσεις του. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βρει τη «γραμμή» της αντιπολιτευτικής τακτικής, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, ψάχνοντας κάθε φορά εκείνη την επιχειρηματολογία που θα της προσδώσει δίκιο και άλλοθι, χρησιμοποιώντας, όμως, πάντα τα ίδια κλισέ που χρησιμοποιούσαν και όλα τα κόμματα στο παρελθόν όταν, από κυβέρνηση, βρίσκονταν στην αντιπολίτευση.

Το ίδιο ακριβώς κάνει αυτή τη στιγμή και ο ΣΥΡΙΖΑ που οχυρώνεται πίσω από τη δική του πολιτική και, για να μπορέσει να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, χρησιμοποιεί αναφορές από τη δική του διακυβέρνηση όταν ήταν στην εξουσία.

Η πλήρης άρση των capital controls, όπως αυτή ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βολής, όταν κανείς δεν γνώριζε το παραμικρό, έχει προκαλέσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του κ. Γ. Βαρουφάκη, που επέβαλε τους περιορισμούς το 2015.

Η άρση των capital controls σε συνδυασμό με την επιχείρηση της αστυνομίας στην περιοχή των Εξαρχείων που πολλές φορές έχει χαρακτηριστεί σαν το άβατο της Αθήνας, είναι η συνταγή της κυβέρνησης με την οποία επικοινωνιακά στέκεται σε υψηλό επίπεδο σε σχέση με τις προσδοκίες της κοινωνίας. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση πορεύεται σε τρεις άξονες. Πρώτο, στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής - με αποφάσεις όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων που έπλητταν όχι μόνο φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις. Ο δεύτερος άξονας που σχετίζεται με την καθημερινότητα του πολίτη - όπως παράδειγμα οι επιχειρήσεις της αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας και ο τρίτος άξονας που έχει στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της χώρας στους Ευρωπαίους ηγέτες - με τις διαδοχικές συναντήσεις και συνομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με Μακρόν, Μέρκελ (μεθαύριο, Πέμπτη) και Ρούτε στη Χάγη.

Το μείγμα πολιτικής του Μεγάρου Μαξίμου

Το μείγμα της συγκεκριμένης πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, αποδίδει καρπούς αφού πολλές φορές, όπως αναφέρουν, πιάνουν στον ύπνο την αντιπολίτευση που προσπαθεί να βρει πειστικά επιχειρήματα για να δικαιολογήσει αφενός τη δικής της πολιτική και αφετέρου να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση ώστε να μην φαίνεται άπραγη στην κοινή γνώμη.

Στο πλαίσιο αυτό προφανώς ανήκει και η δήλωση του πρώην υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου σε ό,τι αφορά την άρση των capital control, ο οποίος είπε πως το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας είχε ολοκληρωθεί από τις δικές του αποφάσεις, αν και όχι απόλυτα λόγω των εκλογών που προκηρύχθηκαν για τις 7 Ιουλίου.

«Η πλήρης άρση των capital controls είναι το τελευταίο βήμα μιας διαδικασίας που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Συγκεκριμένα ο οδικός χάρτης που είχε εκπονηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος περιλάμβανε τρεις πυλώνες, εκ των οποίων μόνο το τελικό στάδιο του τρίτου πυλώνα έμενε να υλοποιηθεί. Ο μόνος λόγος που δεν είχε γίνει πλήρης άρση ήταν η διστακτικότητα των τραπεζών λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θετικό βήμα, πλήρως προετοιμασμένο ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Καλό είναι που στην οικονομική πολιτική η ΝΔ έχει κάτι από τα έτοιμα, γιατί καθαρές δικές τις πρωτοβουλίες φαίνεται να αργούν. Βέβαια στην περίπτωση της ΝΔ το να μην έχει δίκη της οικονομική πολιτική είναι μάλλον καλύτερο από το να έχει».

Δεν είναι όμως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που πιάνεται εξ απήνης. Και ο πρωταγωνιστής των capital control, πρώην υπουργός οικονομικών του κ. Αλ. Τσίπρα που επέρριψε ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία γιατί θεωρεί πως η ίδια είναι η ηθική αυτουργός που οδηγήθηκε η χώρα στον οικονομικό περιορισμό το 2015. Σχεδόν 50 μήνες μετά, ο κ. Βαρουφάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «θριαμβολογείτε για τα capital controls άλλα εργαστήκατε πολύ σκληρά για να έρθουν. Θυμηθείτε τις δηλώσεις των στελεχών σας που καλούσαν τους πολίτες να τραβήξουν τις καταθέσεις τους. Θυμηθείτε και τις ενέργειες του ανεκδιήγητου κ. Στουρνάρα».

Καρφιά Σταϊκούρα κατά Γιάνη

Τα όσα είπε ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα ο οποίος σε υψηλούς τόνους, απαντώντας στον πρώην υπουργό, σημείωσε :

«Πάει πολύ να μιλάτε για το 2015 και να κάνετε σχετικές αναφορές στη σημερινή συζήτηση. Ακούω συναδέλφους να μιλούν για προστασία προσωπικών δεδομένων όταν έχουν ειδικότητα στις ηχογραφήσεις. Ακούω συναδέλφους να μιλάνε για ολιγωρία όταν ακόμα τους κυνηγούν οι μνήμες από το Μάτι. Κατά συνέπεια προσοχή όταν λέμε κάποιες λέξεις. Όσον αφορά το 2015 τα στοιχεία είναι δεδομένα, χάθηκε δυνητικός πλούτος της χώρας επιβεβαιωμένος από όλες τις διεθνείς εκθέσεις που έχει προσυπογράψει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Διογκώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, μπήκαν 10 δισεκατομμύρια ευρώ νέα μέτρα λιτότητας, υπήρξε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, άλλαξε η ιδιοκτησιακή δομή των τραπεζών, συρρικνώθηκε το τραπεζικό σύστημα και συμπερασματικά χάθηκαν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια € από την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Παραλάβατε το χρέος στα 324 δις και το παραδώσατε 30 Ιουνίου στα 356 δις. Καλή συνέχεια».

Το σχέδιο Αλβανία

Στο χορό της αντιπαράθεσης μπήκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος που επιτέθηκε κατά του Γ. Βαρουφάκη: «Κρείττον του λαλείν το σιγάν. Όποιος έχει επίγνωση και όποιος έχει πληροφορηθεί το τι προέβλεπε το σχέδιο Αλβανία για μας από το Μάρτιο του 2015 στην περίοδο της υπερήφανης διαπραγμάτευσης, θα σκέφτεται με τρομακτική ανησυχία τι θα είχε συμβεί αν η τότε αντιπολίτευση δεν είχε στηρίξει την τότε κυβέρνηση, που δεν διέθετε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει. Πιο χαμηλά λοιπόν οι φωνές σας όταν έχεις στο ιστορικό σου αυτό το εξάμηνο. Ας είσαι πιο μετριόφρων, δεν βλάπτει».

Αντιπαράθεση δύο πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ

Δεν είναι όμως μόνο η οικονομική πολιτική για την οποία συγκρούονται καθημερινά σχεδόν η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση. Τα θέματα ασφάλειας και καθημερινότητας των πολιτών μπήκε στο καλάθι της αντιπαράθεσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση για επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Βέβαια, η σχετική αντιπαράθεση έχει και άρωμα προσωπικό καθώς Ραγκούσης και Χρυσοχοϊδης, δύο πρώην σύντροφοι και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, τώρα από διαφορετικά πολιτικά μετερίζια, αντιπαρατίθενται για το κατά πόσο είναι ή όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα η επιχείρηση της αστυνομίας στα Εξάρχεια.

Ο κ. Ραγκούσης αναφερόμενος στην απόφαση του υπ. Προστασίας του πολίτη να «καθαρίσει» τα Εξάρχεια από παραβατικά στοιχεία, στην ουσία τα έβαλε με τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πως είναι από τους πλέον πετυχημένους υπουργούς στον τομέα του διαχρονικά και από την εποχή που οι δύο πρώην σύντροφοι ήταν στην ίδια κυβέρνηση.

Ο κ. Ραγκούσης, υποστήριξε ότι «τα προηγούμενα χρόνια οι επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια και στο κέντρο της Αθήνας στόχευαν στο οργανωμένο έγκλημα, τα ναρκωτικά και το παραεμπόριο με σημαντικά αποτελέσματα και εξαρθρώσεις συμμοριών. Αυτό ήταν και παραμένει το κύριο αίτημα των πολιτών» και επισήμανε στη συνέχεια για την επιχείρηση στα Εξάρχεια:

«Παρακολουθήσαμε ένα οργανωμένο επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Διότι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος δεν είναι γυναίκες πρόσφυγες με ανήλικα παιδιά… Επιτέλους, η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να γίνεται πρωταγωνιστής σε επικοινωνιακές καμπάνιες της κυβέρνησης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ