ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Και έσονται οι δύο εις σάρκα μία

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Και έσονται οι δύο εις σάρκα μία
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME

Είναι πλέον οριστικό: ΣΥΡΙΖΑ και Προοδευτική Συμμαχία ενοποιούνται σε ενιαίο πολιτικό φορέα.

Το ενιαίο σχήμα δεν είναι νέο κόμμα, αλλά μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ τόσων πολλών κεντρικών στελεχών με ομοειδή (κεντροαριστερή) ιδεολογική αναφορά δημιουργεί νέα δεδομένα. Είναι σαφές ότι πέρα από την οργανωτική διεύρυνση του κόμματος, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τη μετατόπιση του προς το Κέντρο, χωρίς όμως να διαρρηχθεί ο δεσμός με την παραδοσιακή πολιτική ταυτότητα. Ο «δισυπόστατος» χαρακτήρα του νέου ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται και στη σημερινή ανακοίνωση της Κουμουνδούρου όπου γίνεται λόγος για «μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πλατύ μαζικό, λαϊκό δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς που θα εκφράζει την προοδευτική και δημοκρατική παράταξη» Και Αριστερά και δημοκρατική παράταξη δηλαδή.

Η Προοδευτική Συμμαχία

Μετά τη συνεδρίαση χτες της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα συνεδρίασε το Συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα. Στη σύσκεψη συζητήθηκε το «πώς θα μπορέσει με τον καλύτερο τρόπο η Προοδευτική Συμμαχία να συμβάλλει και οργανωτικά και πολιτικά στην πορεία ανασυγκρότησης που ξεκινά από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, στη συνεδρίαση αποφασίστηκε:

  • Η οργανωτική δουλειά να συντονίζεται από κοινού.
  • Να επικεντρωθεί η συμβολή της Προοδευτικής Συμμαχίας στη νεολαία, το συνδικαλισμό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση –εκεί δηλαδή όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες οργανωτικές αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Να συγκροτηθεί Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης η οποία θα συντονίσει την πορεία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ουσία η Επιτροπή Ανασυγκρότησης θα είναι το άτυπο καθοδηγητικό όργανο του νέου ΣΥΡΙΖΑ.
  • Στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας θα συμμετάσχουν «στις Επιτροπές Προγράμματος, Διακήρυξης και Οργανωτικής Ανασυγκρότησης, καθώς και σε κάθε άλλη Επιτροπή που θα δημιουργηθεί σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο στη πορεία της Ανασυγκρότησης».
  • Η Προοδευτική Συμμαχία θα συμμετάσχει στην προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στην καμπάνια για την εγγραφή νέων μελών.

Εν ολίγοις, οι δύο έσονται εις σάρκα μία.

Ρελάνς Σκουρλέτη

Στο επίσημο κείμενο της χτεσινής απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ οπυ δημοσιοποιήθηκε σήμερα, εμπεριέχεται η πλήρης πολιτική κάλυψη του Πάνου Σκουρλέτη. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι: σε σχέση με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών εκτιμήθηκε πως επιχειρείται η στοχοποίηση συνολικότερα του Κόμματός μας στο πρόσωπο του γραμματέα του Κόμματος. Η απάντησή μας σε τέτοιου είδους δημοσιεύματα είναι η διασφάλιση μιας ανοιχτής, δημοκρατικής και με όρους συντροφικής αλληλεγγύης, συζήτησης για την πορεία του Κόμματός μας».

Ο ίδιος ο γραμματέας σε συνέντευξη του στον ρ/σ Κόκκινο, είπε: «Μέσα από αυτή την πάρα πολύ έντονη αναφορά στο πρόσωπό μου ξεκίνησε μια συζήτηση και ενεργοποιήθηκαν συλλογικά αντανακλαστικά τα οποία, μετά και από τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, θεωρώ ότι μας οχυρώνουν έναντι οποιωνδήποτε κέντρων θέλουν να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους […]Κάποιοι επιχείρησαν με αυτή την μέθοδο να απαλλαγούν από το “βαρίδι”, όπως το ονομάζουν, όχι του ΣΥΡΙΖΑ, θα έλεγα της Αριστεράς.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ