ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ: Στο επίκεντρο η μαζική αύξηση των προσφυγικών ροών

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ: Στο επίκεντρο η μαζική αύξηση των προσφυγικών ροών
(AP Photo/Petros Giannakouris, File)

Η αύξηση των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών αναμένεται να βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο μετά από την προχθεσινή μαζική άφιξη περισσότερων από 500 μεταναστών στη Μυτιλήνη.

Για αυτό το λόγο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) συγκαλείται εκτάκτως σήμερα, στις 11 το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κάλεσε εκτάκτως στο υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρέσβη προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών από την Τουρκία.

Ειδικότερα, στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζούγκερτζιν, ο Ν. Δένδιας υπενθύμισε τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί.

Από πλευράς του, ο Τούρκος πρέσβης, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τις Αρχές του και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση και η πολιτική της εν προκειμένω δεν έχει αλλάξει.

Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές ενημέρωσαν σχετικώς την ΕΕ, καθώς αφορά ένα μείζον ζήτημα πρωτίστως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, στη Μυτιλήνη, ξύπνησαν μνήμες 2015, όταν 13 βάρκες με μετανάστες έφτασαν ταυτόχρονα στην παραλία της Σκάλας Συκαμιάς, από την απέναντι μικρασιατική τουρκική ακτή του Μπεχράμ Καλέ. Οι δυνάμεις της Frontex που επιχειρούσαν στην περιοχή, μη μπορώντας να προχωρήσουν στη διαδικασία περισυλλογής τόσων ανθρώπων ταυτόχρονα από τη θάλασσα και δεδομένων των καλών καιρικών συνθηκών, απλά παρακολουθούσαν την εξέλιξη της όλης υπόθεσης.

Μνήμες 2015 χθες στη Μυτιλήνη: Πάνω από 500 μετανάστες έφτασαν από Τουρκία με 13 φουσκωτές λέμβους

Συνολικά στην ακτή αποβιβάσθηκαν 547 άτομα, 177 άνδρες, 124 γυναίκες και 246 παιδιά. Από αυτούς, οι 193 μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας και οι υπόλοιποι παρέμειναν στον καταυλισμό της Ύπατης Αρμοστείας στη Συκαμιά, το λεγόμενο «stage 2» με προοπτική να μεταφερθούν στη Μόρια προκειμένου να καταγραφούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή από χτες επιχειρούν, πέραν των άλλων, και δυο πλοία τύπου ΠΑΘ του Λιμενικού Σώματος.

Προειδοποιήσεις Τσαβούσογλου για αύξηση των ροών

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις από της δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ στην Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά της Συρίας, ίσως προκαλέσουν ένα νέο μεγάλο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νορβηγία, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης, ο Τσαβούσογλου τόνισε επιπλέον πως η Μόσχα παρείχε διαβεβαιώσεις στην Άγκυρα πως το καθεστώς Άσαντ δεν θα πλήξει τα παρατηρητήρια του τουρκικού στρατού στην Ιντλίμπ.

Αναφορά και σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο

Αναφερόμενος στις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το συμφέρον και των δύο χωρών είναι η εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Συνεπώς, ενέργειες που υπονομεύουν αυτόν τον στόχο δεν είναι αποδεκτές και πρέπει να αποφεύγονται, καθιστούν με σαφήνεια οι διπλωματικές πηγές.

Μεταφορά 1.002 προσφύγων από τη Μόρια στη Νέα Καβάλα

Παράλληλα, σε προσπάθεια αποσυμφόρησης του καταυλισμού στη Μόρια, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την μεταφορά 1.002 προσφύγων στη Νέα Καβάλα.

Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο ειδοποίησε τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας να εντοπίσει και να προετοιμάσει τα συγκεκριμένα 1.002 άτομα προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου να μεταφερθούν με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην κίνηση αυτή η κυβέρνηση προχωρά προκειμένου να αποσυμφορήσει τον καταυλισμό της Μόριας, που χτες έφτασε τους 10.241 κατοίκους. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από δημιουργίας του ΚΥΤ.

Ενώ όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από τη διεύθυνση του ΚΥΤ ο καταυλισμός της Μόριας είναι πλέον ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ