ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχόλιο Δένδια για τον χάρτη του Ερντογάν με τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Σχόλιο Δένδια για τον χάρτη του Ερντογάν με τη «Γαλάζια Πατρίδα»
ΙΝΤΙΜΕ/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τη λύπη του για τη φωτογραφία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά στο χάρτη που δείχνει το Αιγαίο να ανήκει στην Τουρκία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Η φωτογραφία αυτή με λυπεί. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της άλλης πλευράς, είμαστε μια στέρεη ευρωπαϊκή χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Έκανε λόγο για «εκστρατείες επικοινωνιακού χαρακτήρα που δεν μπορούν να μεταβάλουν τη διεθνή νομιμότητα απλά εδραιώνουν την εικόνα της Τουρκίας ως παραβάτη».

Πρόσθεσε ότι με τέτοιες ενέργειες απομονώνεται η Τουρκία και η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να την ακολουθήσει ούτε «σε βαλκανοποίηση της περιοχής ούτε σε μία τακτική επαρχιωτισμού».

«Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της άλλης πλευράς, είμαστε μια στερεή ευρωπαϊκή χώρα, η Τουρκία αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής και δεν θα τους ακολουθήσουμε σε έναν τέτοιο κατήφορο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.

2019 08 31 diploma 04


Πηγή: Τουρκική προεδρία

Ο Τούρκος πρόεδρος, στην εν λόγω φωτογραφία, υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, όπου στο φόντο υπάρχει ένας χάρτης που γράφει «Γαλάζια πατρίδα έκταση 462.000 χιλιομέτρων».

Στο χάρτη αυτόν περιλαμβάνεται το μισό Αιγαίο και συγκεκριμένα: οι θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Λήμνο, τη Μυτιλήνη, τη Χίο μέχρι και ανατολικά της Κρήτης περιλαμβάνονται στο χάρτη.

Στο παρελθόν και ο Τούρκος πρόεδρος αλλά και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είχαν αναφέρει πως η «γαλάζια πατρίδα» της Τουρκίας εκτείνεται σε 462.000 τετραγωνικά χλμ, ποτέ όμως επίσημα δεν είχε εμφανιστεί χάρτης για να δείχνει τι περιλαμβάνει και πού εκτείνεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ