ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον αέρα η επιστροφή των θεσμών, αγκάθι το ασφαλιστικό

Στον αέρα η επιστροφή των θεσμών, αγκάθι το ασφαλιστικό
Getty Images/Ideal Images

Στον αέρα παραμένει ο χρόνος επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών , ενω ήδη τα τεχνικά κλιμάκια ξεκίνησαν ελέγχους με την Αθήνα να αναμένει, μετά την πρόσκληση Τσακαλώτου,  την επίσημη απάντηση του ΔΝΤ σε ποιά σημεία διαφωνεί με τις θέσεις της κυβέρνησης.  

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ μιλώντας στο CNN Greece αν και δεν διέψευσε ευθέως τα δημοσιεύματα για διαφωνίες του Ταμείου , άφησε ξεκάθαρα να διαφανεί πως δεν είναι ακριβή, δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων για το ασφαλιστικό από τα στελέχη του Ταμείου. "Αξιολογούμε ακόμη την πρόταση" δηλώνουν δείχνοντας ότι έχουν ενστάσεις αλλά δεν την έχουν απορίψει εξ ολοκλήρου.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε χθες δημοσίως την έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για τις διαρροές που αποδίδονται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για νέα δημοσιονομικά μέτρα και απόρριψη του σχεδίου για το ασφαλιστικό.

Διαψεύδοντας δημοσιεύματα που θέλουν το Ταμείο να έχει ενστάσεις σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ή να ζητά επιπλέον μέτρα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία τέτοια επίσημη ενημέρωση.

Ο κ. Τσακαλώτος διαμήνυσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθεί χρόνος με μακρές ς διαπραγματεύσεις για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, τονίζοντας μάλιστα ότι αν οι συζητήσεις διαρκέσουν μήνες υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού του όλου προγράμματος.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ που θα παρουσιάσει τις προβλέψεις του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συμφωνήσει ότι δεν μπορεί να υπάρχει παγκόσμια οικονοπμική αστάθεια , ούτε να υπάρξει νέα ελληνική κρίση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν διαπιστώνονται διαφωνίες και αποκλίσεις.

Πάντως η Κομισιόν επιβεβαίωσε,χθες το μεσημέρι, δια στόματος της εκπροσώπου του Πιέρ Μοσκοβισί ότι οι επικεφαλής της τετραμερούς καθυστερούν την άφιξή τους στην Αθήνα ζητώντας λεπτομέρειες για το ασφαλιστικό σχέδιο Κατρούγκαλου.

«Οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα επιστρέψουν όταν υπάρξουν περαιτέρω λεπτομέρειες για το σχέδιο» δήλωσε η εκπρόσωπος Ανίκα Μπράικχαρτ ενώ πρόσθεσε πως «το μελετούμε, ωστόσο δεν πρόκειται να προβούμε σε εκτίμηση πριν δούμε τις λεπτομέρειες».

Το εσωτερικό μέτωπο

Η «μητέρα των μαχών» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καθώς τα εμπόδια για την ψήφιση και εφαρμογή του φαντάζουν δύσκολο να ξεπεραστούν. Η αντιπαράθεση διεξάγεται σε τρία επίπεδα: στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ανάμεσα στα κόμματα αλλά και στην κοινωνία, όπου και κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις.

Μάλιστα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ρίξει στο τραπέζι ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για αγρότες και επαγγελματίες, επιδιώκοντας να αδειάσει τους δρόμους από τους διαδηλωτές και να περιορίσει τις κινητοποιήσεις.

Ενόψει, της συνάντησης με τον Κ. Μητσοτάκη το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσιΣΕ να προκαλέσει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το ασφαλιστικό , είτε την Παρασκευή , είτε τη Δευτέρα μετά την επιστροφή του κ. Τσίπρα από το Νταβός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ