ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρετανικό Μουσείο: Θα εξετάσουμε αν θα σας δανείσουμε αυτά που σας ανήκουν

Βρετανικό Μουσείο: Θα εξετάσουμε αν θα σας δανείσουμε αυτά που σας ανήκουν
AP Photo/Matt Dunham

Το Βρετανικό Μουσείο αντέδρασε σήμερα στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για δανεισμό στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα που λήστεψε ο λόρδος Έλγιν.

Μιλώντας στον Observer, o πρωθυπουργός είπε: «Δεδομένης της σημασίας του 2021, θα προτείνω στον Μπόρις: "Ως πρώτο βήμα δάνεισέ μου τα Γλυπτά για μια συγκεκριμένη περίοδο χρόνου και θα σου στείλω πολύ σημαντικά τεχνουργήματα που δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο».

Ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου στον Σκάι ότι κάθε αίτημα δανεισμού εκθεμάτων εξετάζεται από τους διοικούντες επιτρόπους. Προσέθεσε ότι: «Οι επίτροποι θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού για οποιοδήποτε κομμάτι της συλλογής. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απευθείας επικοινωνία από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την πρόταση που έγινε το Σαββατοκύριακο, αν και το Μουσείο συνεργάζεται με ελληνικά μουσεία και θεσμούς επί μιας σειράς προγραμμάτων.» Επομένως, κάντε την αίτηση και βλέπουμε αν θα σας δανείσουμε αυτά που σας ανήκουν.

Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ - Ζορμπά

Στην Αθήνα όμως η πρόταση Μητσοτάκη για τον δανεισμό των γλυπτών προκάλεσε πολιτική κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ.

Για «αλλεπάλληλες γκάφες» που «εκθέτουν τη χώρα» κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ: «Όταν η γκάφα είναι γιγαντιαία, το υπουργείο Πολιτισμού αντί να αναλάβει τις ευθύνες του προκαλεί με νέες γκάφες, αδιαφορώντας αν διασύρει τη χώρα σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με απαράδεκτα δελτία Τύπου στην επίσημη ιστοσελίδα του» σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του.

«Ωστόσο, η απάντηση ήρθε πιο γρήγορα απ' όσο αναμενόταν» συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «καθώς το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε σήμερα στον Σκάι: 'Θα εξετάσουμε οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού', εφόσον υποβληθεί επισήμως αίτημα δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021, όπως προανήγγειλε με συνέντευξή του στον Observer ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Θα κατεβάσει τώρα το υπουργείο Πολιτισμού από την επίσημη ιστοσελίδα του, τη διάψευση ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε το δανεισμό των Γλυπτών; Θα ζητήσει συγγνώμη για τις λοιδορίες και τις προκλητικές του διατυπώσεις;» αναρωτιέται ο ΣΥΡΙΖΑ. «Όπως και να έχει, το αίτημα δανεισμού των Γλυπτών αποτελεί ολέθριο ολίσθημα και αλλαγή εθνικής στρατηγικής από τη στιγμή που διατυπώθηκε δημόσια από τον πρωθυπουργό».

«Δεν μπορεί να διασκεδαστεί, όσες προσθήκες και επιπλέον πατριωτικές δηλώσεις κι αν κάνει. Αναμένεται τώρα η συνέχεια σε αυτό το ολισθηρό έδαφος που επέλεξε ο πρωθυπουργός» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

Σε ανακοίνωση της η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά αναφέρει: «Στη σπουδή των θεαματικών κινήσεων φαίνεται πως τείνει να θυσιαστεί η μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών και η επανένωση του μνημείου. Αυτό σημαίνει ο δανεισμός και τίποτε άλλο, οπότε καλό θα ήταν να ακούσουμε την επίσημη θέση του πρωθυπουργού και του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και τη σχετική επιχειρηματολογία. Αυτό απαιτεί η δεοντολογία, όταν μάλιστα το ζήτημα έχει ως σημείο αναφοράς την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και τη σύνδεσή της με την ελληνική αρχαιότητα.»

Η ανταπάντηση ΥΠΠΟ

Το υπουργείο Πολιτισμού απάντησε στην κ. Ζορμπά. Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Ο πρωθυπουργός δήλωσε στον Observer ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν αποποιείται το πάγιο αίτημά της για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και επ' ουδενί τρόπω αναγνωρίζει καμία κυριότητα στη βρετανική πλευρά, θεωρώντας ότι μία ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασής του θα αποτελούσε σημαντική χειρονομία καλής θελήσεως, εμπεριέχουσα την ουσιαστική αναγνώριση των Βρετανών για το δίκαιο της απαίτησης.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ