ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «καλάθι» που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Το «καλάθι» που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα αναμένονται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό για να του περιγράψει την οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική που θα ακολουθήσει τον επόμενο χρόνο.

Απαλλαγμένος από μνημόνια και τους περιορισμούς που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση και μέσα σε κλίμα που αποτυπώνει την νωπή λαϊκή εντολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στόχο να αναδείξει τις προτεραιότητες στην πολιτική του σε βασικούς τομείς και θα επικεντρωθεί, με όλες τις λεπτομέρειες, στο κυβερνητικό σχέδιο που ενέκριναν οι πολίτες στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Κεντρικό του σύνθημα είναι το «ανάπτυξη για όλους». Αυτό το σύνθημα θέλει να το μετουσιώσει σε πράξη για όλους τους πολίτες, με απτά αποτελέσματα.

Όπως μάλιστα έλεγε κοντινός του συνεργάτης στο Μέγαρο Μαξίμου, «αν καταφέρει η κυβέρνηση και εμφανίσει στον μέσο Έλληνα πολίτη ότι αλλάζει, έστω και ελαφρώς, το οικονομικό του επίπεδο και δει, έστω και μικρή, θετική διαφορά στην τσέπη του, τότε ασφαλώς η κυβέρνηση θα έχει πετύχει τον στόχο της». Πάντα σύμφωνα με τους συνεργάτες του, το μήνυμα που θέλει στην ουσία να στείλει ο πρωθυπουργός παντού είναι αυτό και τα εγκαίνια της ΔΕΘ είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να το πετύχει, αφού ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν έχουν βαρίδια που να τους εμποδίζουν.

Ο πρωθυπουργός, αφού έχει ήδη συνομιλήσει με φορείς παραγωγικών τάξεων και γνωρίζει από πρώτο χέρι ποιες είναι οι ανάγκες και οι προτεραιότητες, το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτου στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» θα αναπτύξει όλο το σκεπτικό του και την πολιτική του κατεύθυνση για το πώς η χώρα θα καταφέρει να αλλάξει σελίδα.

Από το «μπορούμε» στο «ανάπτυξη για όλους»

Πέρυσι το κεντρικό σύνθημα στην ομιλία του – τότε – αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ήταν η λέξη «μπορούμε». Φέτος, όμως, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού θα εξηγήσει πώς το περσινό σύνθημα «μπορούμε να το κάνουμε πραγματικότητα».

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης: «Εμείς έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα». Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο πρόκειται να αναλύσει προς όλες τις κατευθύνσεις και με κάθε λεπτομέρεια το κυβερνητικό σχέδιο που ενέκριναν οι πολίτες στις 7 Ιουλίου και το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση των φόρων για όλους, τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και την ασφάλεια σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το σχέδιο του «ανάπτυξη για όλους», ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα περιλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες αλλά και το ξεμπλοκάρισμα -μετά από χρόνια αδράνειας- σειράς μεγάλων επενδύσεων, οι οποίες θα δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Θα αναφερθεί, φυσικά, στο νέο νόμο που ενισχύει τις επενδύσεις και ετοιμάζεται από τον κ. Άδων Γεωργιάδη, τις διαδικασίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και το ξεμπλοκάρισμα για την επένδυση του Ελληνικού, η οποία έχει τεράστια σημασία.

Ταυτόχρονα, μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση έχουν και άλλες δύο επενδύσεις: της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά ενώ, παράλληλα, ξεμπλοκάρονται και τα επενδυτικά σχέδια της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική.

Τα «δώρα» στη μεσαία τάξη

Ωστόσο, όμως, υπάρχει και η μεσαία τάξη από την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε πολλά οφέλη στις εκλογές. Θέλει, λοιπόν, να την ανταμείψει. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται αυτή την ώρα δύο σενάρια: η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την οποία πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Και οι δυο αυτές περικοπές αφορούν μεγάλη κλίμακα ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και φυσικών προσώπων, που θα δουν μεγάλες ελαφρύνσεις στην τσέπη τους σε όποια από τα δύο σενάρια καταλήξουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες δεν θα προκύψει, όμως, μόνο από τις μεγάλες, εμβληματικές επενδύσεις. Όπως αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός, θα είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την ανόρθωση της μεσαίας τάξης και των πλέον αδύναμων στρωμάτων, που ήδη υλοποιείται.

Στο δρόμο του ΕΝΦΙΑ και της προστασίας της α’ κατοικίας

Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί με ιδιαίτερη έμφαση στις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, που ανακοινώθηκαν έναν χρόνο νωρίτερα από το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Επίσης, τα μειωμένα εκκαθαριστικά που έφτασαν σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων πιστοποίησαν τη μετάβαση από την εποχή των ψεύτικων υποσχέσεων, στην εποχή των αποτελεσμάτων, της συνέπειας και της εμπιστοσύνης.

Εκτός από τις μεγάλες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στην πολιτική του για τις 120 δόσεις σε ό,τι αφορά οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και για το νέο μηχανισμό στήριξης των δανειοληπτών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους επειδή βρίσκονται στο «κόκκινο». Ακόμη και οι πρώτες κατοικίες θα τεθούν σε πλειστηριασμό, σε περίπτωση που δεν αλλάξει το υφιστάμενο σύστημα.

Όλα αυτά αποτελούν για την κυβέρνηση, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πρώτη μέριμνα ώστε να ωφεληθούν όλοι οι πολίτες από την εφαρμογή της πολιτικής της και πάνω σε αυτό το πνεύμα θα κινηθεί η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ