ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η ΝΔ τρώει από τα έτοιμα, σαρώνει το κράτος ως λάφυρο

Τσίπρας: Η ΝΔ τρώει από τα έτοιμα, σαρώνει το κράτος ως λάφυρο

Για τους δύο μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα εργασιακά, τη ΔΕΗ, αλλά και τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ μίλησε, σε μία εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στη Εφημερίδα των Συντακτών, ο Αλέξης Τρίπρας.

«Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχει εκλάβει το ποσοστό των εκλογών ως λευκή επιταγή, για να πάρει ρεβάνς για 4,5 χρόνια μακριά από τα έδρανα της εξουσίας. Μέχρι στιγμής, το μόνο που κάνουν είναι να τρώνε από τα έτοιμα που βρήκαν και να σαρώνουν το κράτος ως λάφυρο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, κατακεραυνώνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη:

«Δείτε ποια ήταν η πρώτη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης. Η παραπομπή Πολάκη σε δίκη επειδή ξεσκέπασε τις αμαρτίες τους στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι ακραίοι που έχουν πάρει τα ηνία, θέλουν να ξεμπερδέψουν μια και καλή με την Αριστερά. Το έχουν ομολογήσει χωρίς περιστροφές και ο κ. Μητσοτάκης τούς επιβράβευσε υπουργοποιώντας τους έναν προς έναν. Μόνο που αν επιβάλουν αυτή τη γραμμή με το κυνήγι μαγισσών, θα την πατήσουν άσχημα. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε έχει σκελετούς στα ντουλάπια του, ούτε έχει τίποτα να φοβηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μίλησε για «καθεστωτική, ιδιοκτησιακή αντίληψη που έχει ο κ. Μητσοτάκης για την εξουσία» και για «έλλειμμα Δημοκρατίας» του πρωθυπουργού, με μεθοδεύσεις που «προδιαγράφουν επιστροφή στα πιο σκοτεινά χρόνια του κράτους της Δεξιάς».

Προειδοποίησε πως ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί «πιο σύντομα από ό,τι φαντάζεστε μπροστά στα αδιέξοδα και στις αντιφάσεις της πολιτικής του και θα σκεφτεί τις πρόωρες εκλογές ανεξάρτητα από το τι θα του ζητήσουμε εμείς».

«Επαναφορά της εργασιακής ζούγκλας των μνημονίων»

Σε ό, τι αφορά την στρατηγική του πρωθυπουργού για πρωτογενή πλεονάσματα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «θα ήταν το τυρί στη φάκα των νέων μνημονιακών μεταρρυθμίσεων που θα έμπαιναν ως προϋπόθεση για τη μείωση των πλεονασμάτων».

«Οι μνημονιακές πολιτικές είναι τελικά το κρυφό πρόγραμμα της Ν.Δ. Το 2012-15 το δικαιολόγησε με το Μνημόνιο, τώρα θέλει να το δικαιολογήσει με τα πλεονάσματα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος στα εργασιακά υπογράμμισε πως «πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να ικανοποιήσουν τα πάγια αιτήματα του ΣΕΒ και του ΔΝΤ για κατάργηση του αιτιολογημένου των απολύσεων με τροπολογίες τελευταίας στιγμής, ανοίγοντας τον δρόμο στην επαναφορά της εργασιακής ζούγκλας των μνημονίων».

«Dealer συμφερόντων»

Μιλώντας για το θέμα της ΔΕΗ, ανέφερε πως ο αρμόδιος υπουργός αντί να την προασπίζεται «το μόνο που κάνει εδώ και δύο μήνες είναι να προχωρά σε πρωτοφανείς αυξήσεις στα τιμολόγια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να πρωτοστατεί με καθημερινές δηλώσεις σε μια εξόφθαλμη επιχείρηση απαξίωσης μιας εισηγμένης εταιρίας, λειτουργώντας ως dealer συμφερόντων που θέλουν να αγοράσουν τα φιλέτα της έναντι πινακίου φακής».

Ο τέως πρωθυπουργός διεμήνυσε πως στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν θέση όσοι κατανοούν πως η μεγάλη προοδευτική παράταξη και μόνο αυτή μπορεί να δώσει την ενέργεια που χρειάζεται μια στρατηγική αλλαγής και κοινωνικής προόδου, τονίζοντας πως «η προσπάθεια μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει σε face control».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ