ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Crash test» Μητσοτάκη – Τσίπρα με… φόντο τη ΔΕΘ

«Crash test» Μητσοτάκη – Τσίπρα με… φόντο τη ΔΕΘ
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Μια πρώτη μετεκλογική σύγκριση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα πρόκειται να γίνει αυτό Σαββατοκύριακο, καθώς από σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στους ίδιους χώρους όπου ήταν προ μιας εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μιλήσει στα κομματικά του στελέχη, αλλά και τους βουλευτές του.

Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που γίνεται τεράστια κινητοποίηση.

Την… πρόκληση για σύγκριση ανάμεσα στους δύο ανέδειξε το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και αφορούσε στην πυκνή δραστηριότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ το τριήμερο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.

Μία σύγκριση που θα έχει να κάνει με τους ρυθμούς του καθενός ξεχωριστά -τόσο σε σχέση με το πρόγραμμα όσο και με το αποτέλεσμα.

Και αυτό γιατί οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλουν να συνεχίσουν να επενδύουν στην αποτελεσματικότητα και τη μεθοδικότητά του, καθώς πρόκειται για στοιχεία που μετράνε θετικά στους πολίτες.

Το πρώτο «crash test», λοιπόν, ανάμεσα στους δύο πολιτικούς θα γίνει το Σαββατοκύριακο. Για αυτό το λόγο, ο κ. Τσίπρας είχε συναντήσεις προετοιμαστικού χαρακτήρα με τη διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας στο πλαίσιο των συναντήσεών του με παραγωγικούς φορείς, όπως έκανε άλλωστε και ως πρωθυπουργός.

Στην κορυφή της «ατζέντας» του κ. Τσίπρα θα είναι ασφαλώς η οικονομία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, θεωρούν πως ό,τι και να ειπωθεί από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έχει απήχηση στους πολίτες.

«Είναι η μέρα με τη νύχτα» έλεγαν στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου, συγκρίνοντας τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να υποστηρίξει τη δική του πολιτική και να υπερασπιστεί τη δική του αλήθεια. Το είπε, άλλωστε, όταν συναντήθηκε με τους φορείς ενόψει της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, δίνοντας μια «γεύση» των όσων θα πει.

«Υπάρχουν δυνατότητες σημαντικές (για την οικονομία) αλλά και δυσκολίες στον ορίζοντα, τις οποίες δεν πρέπει να παραβλέψουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι:

«Αρχίζει σιγά-σιγά και διαμορφώνεται μία θετική εικόνα της πορείας της οικονομίας, που με πολύ κόπο καταφέραμε να φέρουμε στην οικονομία, ελπίζω η πορεία αυτή να συνεχιστεί διότι -ανεξαρτήτως σε ποια θέση βρίσκεσαι- όταν έχεις κάνει τόσο κόπο για να πετύχεις κάτι, είναι σαν το δικό σου παιδί και το παιδί θέλεις να πάει καλά», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Απέδωσε δε, μεγάλη σημασία στο τι πιστεύουν οι εκπρόσωποι των φορέων που συναντήθηκε: «Νομίζω ότι η δική σας συμβολή σε αυτήν τη φάση -εννοώ του Επιμελητηρίου- είναι πολύ σημαντική. Πάντα ήταν και στην κρίση και τώρα».

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το βασικό επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – έτσι όπως θα διατυπωθεί συνολικά μέσα από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελίδης – καταρρίπτεται αμέσως επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ότι και μπορεί και έχει την πρόθεση να προωθήσει θέματα που για καιρό παρέμεναν άλυτα.

Ως τέτοιο αναδεικνύουν την επένδυση του Ελληνικού, που για πολλά χρόνια «κολλούσε» λόγω γραφειοκρατίας ενώ τώρα, οι διαδικασίες ολοκληρώνονται με την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδίδεται και αφορά σε περιβαλλοντικά θέματα. Από εκεί και πέρα, ανοίγει ο δρόμος για να μπει η πρώτη μπουλντόζα στην περιοχή και να ξεκινήσει το μεγαλόπνοο επενδυτικό σχέδιο.

Επίσης, από την κυβέρνηση έχουν να επιδείξουν στον κ. Τσίπρα - και φυσικά να συγκρίνουν με τα δικά του πεπραγμένα - τις μειώσεις που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ, τους καλύτερους όρους για την αποπληρωμή οφειλών στο Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία με τις 120 δόσεις αλλά και θέματα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη.

Μεγάλο βάρος δίνουν και στις ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας σε ό,τι αφορά στις διατάξεις που εμπεριέχονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και στις δεσμεύσεις που ανέλαβε από το βήμα της ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης απέναντι στα μεσαία κοινωνικά στρώματα αλλά και στις επιχειρήσεις.

Ο κ. Τσίπρας σε όλα αυτά θα πρέπει να αντιτείνει τη δική του πολιτική, προσπαθώντας να πείσει ότι σε πολλούς τομείς διέθετε καλύτερο πλεονέκτημα και να πως αναφορικά με τις αλλαγές στα εργασιακά που προωθεί ο Γ. Βρούτσης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει πολλά υπέρ των εργαζόμενων, που τώρα, όμως, όπως υποστηρίζει, γκρεμίζονται.

Μεγάλη κόντρα αναμένεται να υπάρξει και για το θέμα της ΔΕΗ, με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να βγει στην αντεπίθεση και να κατηγορήσει τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έκαναν τίποτα απολύτως για να προφυλάξουν την εταιρεία και τα κέρδη των μετοχών.

Η απάντηση του πρώην πρωθυπουργού επί του ζητήματος έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η ΔΕΗ είναι ένα από τα θέματα για τα οποία ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία αλληλοκατηγορούνται.

Εκτός από την υπόθεση αυτή, αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το θέμα των μετακλητών υπαλλήλων και να αποσαφηνιστεί ένα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε ή όχι το κράτος με 120 εκατομμύρια ευρώ, όπως υποστηρίζει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Οδ. Κωνσταντινόπουλος, που αποκάλυψε την υπόθεση φέρνοντας στη δημοσιότητα δημόσια έγγραφα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ