ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συντάξεις χηρείας: Αυξήσεις σε 65.850 δικαιούχους στα τέλη Σεπτεμβρίου

Συντάξεις χηρείας: Αυξήσεις σε 65.850 δικαιούχους στα τέλη Σεπτεμβρίου
INTIME NEWS

Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να δουν τις αυξήσεις των ποσοστών αναπλήρωσης οι 65.850 δικαιούχοι των συντάξεων χηρείας, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας.

Το ποσοστό αναμένεται ότι θα ανέλθει στο 70%, έναντι του 50% που ισχύει σήμερα.

Ο πρωθυπουργός είπε πως το έργο αυτό δεν ήταν εύκολο, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι κληροδότησε στη Νέα Δημοκρατία ένα «παντελώς απροετοίμαστο σύστημα».

«Λύνουμε - επιτέλους- την εκκρεμότητα την οποία κληρονομήσαμε, όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας. Στο τέλος αυτού του μήνα, 65.850 δικαιούχοι, θα δουν τα ποσοστά αναπλήρωσης να πηγαίνουν από το 50% στο 70% όπως είχαμε δεσμευθεί. Το κάναμε πράξη, δεν ήταν εύκολο, θέλω να συγχαρώ όλους τους εργαζόμενους του Υπουργείου Εργασίας. Δούλεψαν πολύ σκληρά αυτούς τους δύο μήνες, διότι παραλάβαμε ένα σύστημα παντελώς απροετοίμαστο για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευσή μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε:

«Το κάνουμε, όμως, πράξη, αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση αλλά και της Νέας Δημοκρατίας. Γίνεται πράξη και στο τέλος του μήνα οι δικαιούχοι θα δουν επιτέλους τα ποσοστά αναπλήρωσης να πηγαίνουν από το 50% στο 70%. Θέλω και πάλι να συγχαρώ την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, όλους τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Εργασίας. Θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά, πόσο μεγάλη εμπιστοσύνη έχω στους δημόσιους λειτουργούς που στελεχώνουν το Υπουργείο και τις κρίσιμες υπηρεσίες που εποπτεύονται από το Υπουργείο, να τους ευχηθώ καλή δύναμη για το καλό του κόσμου της εργασίας στην πατρίδα μας».

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε και ειδική αναφορά στην προσπάθεια καταπολέμησης της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας. Μάλιστα, εξήγγειλε «πόλεμο» στην υποδηλωμένη εργασία με συστηματικούς ελέγχους αλλά και πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως στόχος είναι να αντιμετωπιστεί δραστικά το φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας με συστηματικούς ελέγχους, να καταπολεμηθεί η ανεργία και να αποκατασταθεί η κανονικότητα στην αγορά εργασίας.

Βρούτσης: Η πλήρης απασχόληση θα επανέλθει ως κυρίαρχη στην αγορά εργασίας

«Μετά από πολύωρη συζήτηση, παρουσιάσαμε στον πρωθυπουργό τις προκλήσεις στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό, αλλά ταυτόχρονα και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας, για να αντιμετωπίσουμε τα κοινωνικά και τα ασφαλιστικά ζητήματα», δήλωσε με τη σειρά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί στα υπουργεία.

«Νομοθετικές πρωτοβουλίες» οι οποίες, όπως είπε, «έρχονται να αντιμετωπίσουν μία σειρά από ανοιχτά ζητήματα που αφορούν τη μείωση της ανεργίας, την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και τα ζητήματα των εκκρεμών συντάξεων στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Όλα αυτά, συνδυαστικά με την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα που δείχνει η κυβέρνησή μας, πολύ σύντομα θα φέρουν πρακτικά και χειροπιαστά αποτελέσματα».

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «αγκαλιάζει» αυτές τις πρωτοβουλίες, στέκεται κοντά στο υπουργείο Εργασίας και στην πολιτική ηγεσία.

«Άλλωστε, αυτές οι πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε, δεν είναι απλές, τυπικές πρωτοβουλίες, είναι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η Ελλάδα, ο τόπος μας, που συνδυαστικά με το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων συνολικά στην οικονομία, θα φέρουν αποτελέσματα στην ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα αυξήσουν τους μισθούς και το κυριότερο θα δούμε την αγορά εργασίας να μεταμορφώνεται και να επανέρχεται σε μία κανονικότητα που η πλήρης απασχόληση - και εκεί στοχεύουν οι πολιτικές μας - θα είναι πλέον κυρίαρχη και θα αντιστρέψουμε αυτό που βλέπουμε σήμερα στις νέες προσλήψεις, όπως παρουσιάζονται από το ισοζύγιο του πληροφοριακού συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ"», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βρούτσης έδωσε έμφαση στην αποφασιστικότητα που επιδεικνύει το υπουργείο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

«Όλα αυτά πρωθυπουργέ είναι οι προτεραιότητες που για εσάς γίνονται κτήμα και υπερασπίζεστε. Θέλω να σας ευχαριστήσω εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας και των εργαζομένων στο υπουργείο, που καταβάλλουμε όλοι μαζί μία πολύ δυνατή προσπάθεια, για να υλοποιήσουμε όλα αυτά τα οποία έχουμε προγραμματίσει και θέλουμε να κάνουμε για το καλό των εργαζομένων, για να υπερασπιστούμε τους ανέργους και τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας και πάνω από όλα για το καλό της Ελλάδας», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ