ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Πόσο μακριά θα πάει η βαλίτσα της προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο;

Υπόθεση Novartis: Πόσο μακριά θα πάει η βαλίτσα της προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο;
AP Photo/Rafiq Maqbool

Η πρόθεση της κυβέρνησης να μην ταυτιστεί με οποιαδήποτε απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής της χώρας φαίνεται πως γέρνει την πλάστιγγα προς την κατεύθυνση της επιστροφής του φακέλου με την υπόθεση της Novartis στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece, ένα ισχυρό σενάριο που επεξεργάζονται στο μέγαρο Μαξίμου και το οποίο αντανακλά και την πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κοινοβουλευτική έρευνα για την υπόθεση να έχει ολοκληρωθεί πολύ σύντομα έτσι ώστε το πόρισμα που θα εξαχθεί να αποτελεί οδηγό και για τις περαιτέρω διαδικασίες.

Σε περίπτωση που η σχετική έρευνα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής δεν οδηγήσει σε κάνενα απτό συμπέρασμα, τότε ο φάκελος θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη, κάτι που είχε συμβεί και στην περίπτωση του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

Σε αυτό το σενάριο την σκυτάλη εν συνεχελια η τακτική Δικαιοσύνη η οποία και θα εξετάσει τον κ. Παπαγγελόπουλο ως φυσικό πρόσωπο που δεν θα καλύπτεται από κοινοβουλευτική ασυλία.

Αν διαβάσει κανείς, άλλωστε, πίσω από τις γραμμές της χθεσινής δήλωσης του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη μπορεί να αντιληφθεί ότι πρόκειται για ένα σενάριο που «καλοβλέπουν» στο κυβερνητικό επιτελείο.

«Στο πλαίσιο της επιτροπής αυτής θα αξιολογηθεί εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα. Σε καταφατική περίπτωση, θα προχωρήσει στη νομική τους αξιολόγηση με την έκδοση σχετικού πορίσματος προς την Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα, θα ζητήσουμε να συντελεστούν οι σχετικές διαδικασίες με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Ώστε να υπάρξει άμεση και μέχρι τέλους διερεύνηση. Τόσο σε σχέση με αδικήματα που φέρεται να τελέσθηκαν, όσο και με τυχόν επιπλέον πρόσωπα που είχαν ανάμιξη στη νοσηρή αυτή υπόθεση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης.

Οι λόγοι που δε θέλει περαιτέρω πόλωση ο Μητσοτάκης

Από πού απορρέει, λοιπόν, αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης; Φαίνεται ότι η στρατηγική του μεγάρου Μαξίμου δεν περιλαμβάνει κινήσεις μέσα από τις οποίες θα θέλει να δείξει οτι έχει εμμονές και προκαταλήψεις σε ο,τι αφορά στην προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και ειδικότερα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Αξιόπιστες πηγές με τις οποίες συνομίλησε το CNN Greece, μετέφεραν την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός πολλές φορές τα τελευταία 24ωρα έχει τονίσει στους συνεργάτες του ο ίδιος ότι δεν επιθυμεί την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής της χώρας. Δεν δίστασε μάλιστα να αναλάβει και το εσωκομματικό κόστος αποφασίζοντας να εξαιρέσει από την πρόταση για εξεταστική επιτροπή τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και να περιοριστεί στον «Ρασπούτιν» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκεκριμένη αντίληψη ενυπάρχει με έμμεση φρασεολογία στην ανακοίνωση της ΝΔ για την υπόθεση αφού ο γραμματέας της ΚΟ τονίζει μεταξύ άλλων ότι «εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την τοξική πρακτική των μαζικών πολιτικών διώξεων και της στοχοποίησης πρώην πρωθυπουργών για επικοινωνιακά σόου και μικροκομματικά οφέλη».

Είναι φανερό ότι η πολιτική στόχευση που κρύβυεται στην πρόταση του κυβερνώντος κόμματος συνδέεται με το γεγονός πως το μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί την πολιτική σύγκρουση στην υπόθεση της Novartis γιατί πολύ απλά σε μια τέτοια περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση θα κατηγορούσε την κυβέρνηση για προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.

Αλλά και επικοινωνιακά κάθε εξέλιξη θα αφαιρούσε πόντους ανάδειξης όλων των άλλων θεμάτων που θέλει η κυβέρνηση να προβάλλει σε τομείς της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων.

Αν για παράδειγμα τραβήξει σε μάκρος η εξέταση του ζητήματος στην Επιτροπή της Βουλής με καταθέσεις μαρτύρων, πολιτικών και δικαστικών, πρώην υπουργών κλπ , τότε κάθε άλλη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, κάθε άλλο θετικό μέτρο για την οικονομία και τους πολίτες δεν θα αναδεικνύονταν με την ίδια δυναμική.

Περιμένει να διαβάσει τη δικογραφία ο Παπαγγελόπουλος

«Κουταμάρες» χαρακτηρίζει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης -το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis - τα όσα παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ώρες στα δελτία ειδήσεων καθώς δεν έχει ακόμα πάρει στα χέρια του τα χαρτιά της υπόθεσης.

Είναι ενδεικτικό ότι η δικογραφία που σχετίζεται με την υπόθεση Novartis αποτελείται από περίπου 2.500 σελίδες. Ο κ. Παπαγγελόπουλος περιμένει να τη διαβάσει και στην συνέχεια πρόκειται να αντιδράσει.

Μέχρι τότε φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να αφήσει τους άλλους να μιλάνε ενώ θέλει να δει και την στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ο,τι τον αφορά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η δικογραφία που βρίσκεται στη Βουλή θα συζητηθεί σε χρόνο που θα καθοριστεί απο το προεδρείο της Βουλής.

Η ολομέλεια του κοινοβουλίου από εκεί και πέρα φαίνεται ότι θα ταχθεί υπέρ της σύστασης της προκαταρκτικής εξέτασης με τις ψήφους τουλάχιστον της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ