ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο... διαβασμένος κύριος Σταϊκούρας «κερδίζει» τις Βρυξέλλες

Ο... διαβασμένος κύριος Σταϊκούρας «κερδίζει» τις Βρυξέλλες
INTIME / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο πρώτο Εurogroup στο οποίο συμμετείχε. Κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο CNN Greece πως οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι του Χρήστου Σταϊκούρα, μόνο θετικά λόγια είχαν να μεταφέρουν για την παρουσία του στη συνεδρίαση, για τις απαντήσεις, το ύφος αλλά και την οργανωτικότητα του.

Βεβαίως ο κ. Σταϊκούρας ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεως Σαμαρά και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο μνημόνιο, οπότε ήταν γνώριμος στους ευρωπαϊκούς κύκλους.

Ωστόσο, τώρα είναι ο «τσάρος» της οικονομίας και ο άνθρωπος που χαράσσει την οικονομική πολιτική της χώρας και που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά και τους θεσμούς.

Και είναι πολύ σημαντικό που ο κ. Σταϊκούρας χαίρει της εκτίμησης των ομολόγων του, οι οποίοι μετά τη συνεδρίαση τoυ Εurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου, στα μεταξύ τους πηγαδάκια ανέφεραν πως ο Έλληνας προσήλθε στη συνεδρίαση «διαβασμένος» αλλά και έχοντας μαζί του αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των παρεμβάσεων που εξετάζει η κυβέρνηση.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η καλή χημεία που υπάρχει μεταξύ του Χρήστου Σταϊκούρα και των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών δεν σημαίνει πως οι τελευταίοι θα είναι μαζί του ελαστικοί.

Τουναντίον, επειδή ακριβώς θεωρούν πως έχουν απέναντί τους έναν άνθρωπο με άριστη γνώση των οικονομικών και της ελληνικής πραγματικότητας, θα είναι πιο αυστηροί αναφορικά με τα νούμερα και το δημοσιονομικό χώρο.

Τα δύσκολα πάντως για τον κ. Σταϊκούρα φαίνεται πως έχουν ξεκινήσει, καθώς βρίσκονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια και ξεσκονίζουν όλα τα στοιχεία που αφορούν την οικονομία.

Τη Δευτέρα ο Χρήστος Σταϊκούρας θα καλωσορίσει τους επικεφαλής των θεσμών, από τους οποίους πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020.

Oι επαφές στο Λονδίνο

Εν τω μεταξύ ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στο Λονδίνο συμμετέχοντας στο 14ο Roadshow που διοργανώνει το χρηματιστήριο. Όπως αναφέρουν στελέχη ελληνικών εταιρειών που βρίσκονται στη λονδρέζικη πρωτεύουσα, ο κ. Σταϊκούρας άφησε και εκεί θετική εντύπωση στους διαχειριστές διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων.

Στην ομιλία του κάλεσε τους fund managers να επενδύσουν στην Ελλάδα, ενώ απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των επενδυτών καθώς το ενδιαφέρον για επενδύσεις στο Roadshow είναι έντονο, με τον κ. Σταϊκούρα να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο projects του Ελληνικού και στην αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ.

Ο κ. Σταϊκούρας θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με πάνω εκπροσώπους 70 επενδυτικών κεφαλαίων. Τα ραντεβού διαρκούν μισή ώρα και συμμετέχουν από 5 έως 15 στελέχη.

Στην ομιλία του που προηγήθηκε ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε την επενδυτική κοινότητα ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει με ταχείς ρυθμούς το κυβερνητικό έργο. Σύμφωνα με όσα είπε, στις άμεσες προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου είναι η διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας, η επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στα οφέλη από την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού δανείου του ΔΝΤ αλλά και για την πολύ θετική εικόνα που παρουσιάζουν τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά.

Αναφορικά με τις τράπεζες ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως βρίσκονται σε καλό δρόμο και πως βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η άμεση ενεργοποίηση του APS για τις τιτλοποιήσεις κόκκινων τραπεζικών δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών κατά 30 δισ. ευρώ, για το οποίο αναμένει σύντομα το πράσινο φως από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Hercules Project» είναι ανάλογο του μοντέλου που ακολουθήθηκε στην Ιταλία και στόχο έχει να βοηθήσει τις τράπεζες να απαλλαγούν από κόκκινα δάνεια μέσω της μεταβίβασής τους σε ένα σχήμα που θα περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις ύψους 9 δις. ευρώ.

«Πρόκειται για ένα σχήμα που αναμένεται να καθαρίσει κόκκινα δάνεια περίπου 30 δισ. ευρώ από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Είναι εθελοντικό, αλλά οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν», δήλωσε σε διεθνές πρακτορείο τραπεζικό στέλεχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ