ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγρια κόντρα Βρούτση – Αχτσιόγλου για τη μείωση προσωπικού στον ΕΦΚΑ

Άγρια κόντρα Βρούτση – Αχτσιόγλου για τη μείωση προσωπικού στον ΕΦΚΑ
INTIME NEWS

Οι περίπου 470.000 εκκρεμείς συντάξεις είναι κατά το υπουργείο Εργασίας θέμα που αφορά την έλλειψη προσωπικού κυρίως του ΕΦΚΑ, ο οποίος κατά τον Γιάννη Βρούτση είχε αποδυναμωθεί από την προηγούμενη ηγεσία.

Ωστόσο, έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το CNN Greece για το προσωπικό του ΕΦΚΑ και το οποίο κατά τον κ. Βρούτση είχε λάβει το «πράσινο φως» από την Έφη Αχτσιόγλου, δείχνει ότι υπήρχε συμφωνία με τους δανειστές να μειωθεί το προσωπικό του οργανισμού από 8.634 υπαλλήλους που ήταν το 2016 σε 6.500 στο τέλος του 2020.

Αυτό σημαίνει ότι 2.134 εργαζόμενοι θα αποχωρούσαν από τον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην μπορεί να διεκπεραιώσει τα στοιχειώδη σε ό,τι αφορά στις συντάξεις.

Σε αποκλειστική δήλωσή του στο CNN Greece, ο Γιάννης Βρούτσης κάνει λόγο για κοροϊδία από πλευράς της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

«Την ώρα που λίμναζαν χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις και υποθέσεις που σήμερα φθάνουν τον αριθμό 470.000, την ώρα που αυτός ο κόσμος αγωνιούσε για την επιβίωσή του, την ώρα που η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τους κορόιδευε ότι δεν υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις και ότι τις έχει απονείμει, ακριβώς εκείνη την ώρα σχεδίαζαν την απομείωση του προσωπικού του ΕΦΚΑ κατά 2.134 άτομα, στερώντας από τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα κρίσιμο ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορούσε να συμβάλλει στην επιτάχυνση του έργου της απονομής των συντάξεων» τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, προχωρά με τη σειρά της σε επίθεση εναντίον του Γιάννη Βρούτση, τον οποίο χαρακτηρίζει «πρωταθλητή των fake news».

«Η ταχύτητά του είναι ασυναγώνιστη» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου.

Βρούτσης: Το έγγραφο επαναβεβαιώθηκε στις 3 Απριλίου του 2019

Ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε, μάλιστα, το σχετικό έγγραφο στη Βουλή.

Πρόκειται για το ίδιο έγγραφο που παρουσιάζει το CNN Greece κατ’ αποκλειστικότητα και δείχνει ότι με «επικαιροποίηση» της συμφωνίας στις 3 Απριλίου του 2019, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους δανειστές τη μείωση προσωπικού του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, η συμφωνία με τους δανειστές -κατά τον υπουργό Εργασίας- ή η εκτίμηση -σύμφωνα με την πρώην υπουργό- προέβλεπε μείωση των εργαζομένων του ΕΦΚΑ από το 2016 ως το τέλος του 2020.

Τι δείχνει το έγγραφο

Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει ότι από τους 8.634 εργαζόμενους του οργανισμού το 2016 ο αριθμός θα μειωνόταν σε 8.088 το 2017, 7.500 το 2018 ενώ το 2019 οι υπάλληλοι θα «ψαλιδίζονταν» κατά 500 ακόμη.

Στο τέλος του 2020, ο αριθμός των εργαζομένων θα έφτανε στους 6.500.

Η κ. Αχτσιόγλου δηλώνει πως δεν πρόκειται για συμφωνία αλλά για εκτίμηση των δανειστών. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, δεν προχώρησε καμία μείωση, όπως άλλωστε προκύπτει και από το προεδρικό διάταγμα στο ΦΕΚ που εμφανίζει το οργανόγραμμα με τις θέσεις προσωπικού να μην έχουν μειωθεί από τους 8.502 εργαζόμενους.

Ο υπουργός Εργασίας, όμως, επιμένει και υποστηρίζει ότι πρόκειται για συμφωνία της κ. Αχτσιόγλου με τους δανειστές την οποία σταμάτησε ο ίδιος, καθώς απαγόρευσε τις μετατάξεις του προσωπικού του ΕΦΚΑ, τις μετακινήσεις σε άλλους οργανισμούς μέσω της διαδικασίας κινητικότητας που λειτουργεί στο δημόσιο ενώ παράλληλα προβλέπεται και πλήρωση των κενών θέσεων για κάθε έναν εργαζόμενο του οργανισμού που βγαίνει στη σύνταξη.

Όταν κατέθεσε το σχετικό έγγραφο στη Βουλή, ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε:

«Υπάρχει έγγραφο που καταθέτω στο κοινοβούλιο που δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς μείωση του προσωπικού του ΕΦΚΑ κατά 2.134 άτομα το 2020. Το έγγραφο με ημερομηνία 3 Απριλίου 2019 δείχνει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση συμφώνησε το προσωπικό του ΕΦΚΑ από 8.634 άτομα που είχε το 2016 να πέσει στους 6.000 υπαλλήλους το 2020».

Η Έφη Αχτσιόγλου αντέδρασε και με γραπτή δήλωση, επιτιθέμενη στον Γιάννη Βρούτση:

«Η ταχύτητα του κ. Βρούτση στη δημιουργία fake news είναι κυριολεκτικά ασυναγώνιστη. Η νέα επικοινωνιακή φούσκα του υπουργού Εργασίας αφορά σε δήθεν συμφωνία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα για μείωση του προσωπικού του ΕΦΚΑ στα 6.500 άτομα, σταδιακά από το 2016 έως το 2020».

Η πρώην υπουργός παραθέτει και τρία στοιχεία που, όπως αναφέρει, έχουν σημασία:

1) Το Προεδρικό Διάταγμα της 23ης Ιανουαρίου 2019 -της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- για τον Οργανισμό του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης προβλέπει 8.502 θέσεις εργαζομένων στον ΕΦΚΑ. Ο κ. Βρούτσης γνωρίζει το ΠΔ για τον Οργανισμό του ΕΦΚΑ αλλά ψεύδεται συνειδητά.
2) Το έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας δεν περιλαμβάνει καμία δέσμευση για μείωση προσωπικού στον ΕΦΚΑ. Ως τέτοια επιχειρεί να εμφανίσει ο κ. Βρούτσης την εκτίμηση για ενδεχόμενα επίπεδα προσωπικού, το διάστημα 2016-2020, σε συνάρτηση με την ψηφιοποίηση του αρχείου των ασφαλισμένων και την ηλεκτρονική λειτουργία του ΕΦΚΑ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, διασφάλισε και την ψηφιοποίηση του αρχείου των ασφαλισμένων και τη διατήρηση όλου του προσωπικού, όπως επιβεβαιώνει το Προεδρικό Διάταγμα.
3) Το έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Βρούτσης αποκαλύπτει πολλά fake news του ίδιου και επιβεβαιώνει ότι η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού αρχείου και η ηλεκτρονική έκδοση των συντάξεων είναι έργα που ξεκίνησαν και προχώρησαν σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το έγγραφο επιβεβαιώνει, επίσης, τη μείωση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης επί ΣΥΡΙΖΑ, που μόνο την πρώτη χρονιά λειτουργίας του ΕΦΚΑ είχαν μειωθεί κατά 21%. Συνολικά τα 71 ορόσημα του εγγράφου επιβεβαιώνουν τη σημαντική δουλειά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνική ασφάλιση.

«Λιγότερες οι εκκρεμείς συντάξεις» λέει η Αχτσιόγλου

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των δικαιούχων που αναμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους και το εάν πρόκειται όντως για 470.000 όπως λέει ο κ. Βρούτσης, η κ. Αχτσιόγλου υποστηρίζει ότι ο αριθμός αυτός ήταν πολύ μικρότερος επί των ημερών της:

«Ο κ. Βρούτσης επανέλαβε το κουραστικό πλέον ψέμα περί 470.000 ληξιπρόθεσμων συντάξεων. Η αλήθεια είναι ότι τα ίδια τα Ταμεία τον Ιούνιο του 2019 ανακοίνωσαν ότι οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για κύριες, επικουρικές και εφάπαξ ήταν 107.000, μειωμένες κατά 70% από τις 400.000 που παρέδωσε ο κ. Βρούτσης στις αρχές του 2015».

Με τη σειρά του, πάντως, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τονίζει πως η συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης και του συγκεκριμένου υπουργείου με τους δανειστές για τη μείωση των εργαζομένων του ΕΦΚΑ ήταν γεγονός και δεν αμφισβητείται από το έγγραφο που κατέθεσε ο ίδιος στη Βουλή.

Άλλωστε για αυτό, όπως υπενθυμίζει, τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε το υπουργείο επισκέφτηκε απροειδοποίητα τον ΕΦΚΑ, όπου και συνάντησε πλήρη ανοργανωσιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ