ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητική ανησυχία για τις κοινωνικές αντιδράσεις κατά του Ασφαλιστικού

Κυβερνητική ανησυχία για τις κοινωνικές αντιδράσεις κατά του Ασφαλιστικού
Όταν ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε στα μπλόκα των αγροτών.

Το αντικυβερνητικό μέτωπο που δημιουργείται είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είχαν συνηθίσει να βρίσκονται στην... άλλη πλευρά του ποταμιού.

Ήδη έχουν εκφραστεί οι πρώτες αντιδράσεις με τον βουλευτή Ηρακλείου Γιάννη Μιχελογιαννάκη να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το ασφαλιστικό εκτός κι αν υπάρξουν σοβαρές τροποποιήσεις.

Παρά το γεγονός ότι η γενική εκτίμηση τόσο στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και στο Μαξίμου είναι ότι δεν θα κινδυνεύσει η κυβερνητική πλειοψηφία, όσο εντείνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Πρώτες αντιδράσεις και ο "άγωνστος Χ"

Σύμφωνα με πληροφορίες, του CNN Greece ήδη ορισμένοι βουλευτές, από περιφέρειες με έντονο αγροτικό χρώμα, έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για τις ρυθμίσεις που αφορούν τους αγρότες.

«Σε λίγο δεν θα μπορούμε να πάμε στις περιφέρειές μας. Θα πάθουμε ό,τι και οι προηγούμενοι» ψιθυρίζουν μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας στους διαδρόμους της Βουλής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κατρούγκαλος άκουσε έντονα παράπονα και από βουλευτές που βρίσκονται πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα.

Επιπλέον, “άγνωστος Χ” παραμένει η στάση βουλευτών των ΑΝΕΛ, καθώς κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι δεν θα υπάρξουν «δυσάρεστες εκπλήξεις».

Το παράλληλο πρόγραμμα στον πάγο

Το Μαξίμου επαναλαμβάνει ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας. Στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή Κατρούγκαλου, Μπόλαρη και Γεροβασίλη εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και κυρίως οι μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ ιδιαίτερα θορυβημένο ήταν το κυβερνητικό επιτελείο από το περιστατικό με τον αποκλεισμό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου.

Σε κάθε περίπτωση, η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης σημειώνει ότι όποιος δεν μπορεί να στηρίξει τις κυβερνητικές αποφάσεις «θα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη», επαναλαμβάνοντας ότι όσοι εντάχθηκαν στα ψηφοδέλτια του Σεπτέμβρη γνώριζαν τι θα ακολουθήσει.

Όσοι όμως γνωρίζουν καλά τα εσωτερικά του κυβερνώντος κόμματος σημειώνουν ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, περίμεναν μαζί με τα «δύσκολα μέτρα» και το παράλληλο πρόγραμμα το οποίο αν και μέρος του πέρασε τον Δεκέμβρη με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, στο σύνολό του παραμένει ακόμα «στον πάγο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ