Μητσοτάκης σε Ζάεφ: Εγώ δεν θα υπέγραφα τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα τη σεβαστώ
Με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε μεταξύ άλλων ηγετών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα Ηνωμένα Έθνη.
Στη συζήτησή τους, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόσθεσε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί.
Μετά την κύρωσή της, ωστόσο, η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον ομόλογό του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα δε στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων.
Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, προσδοκώντας ταχύτερη υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό και εκφράστηκε η βούληση να προχωρήσουν οι δυο πλευρές στα θέματα της Συμφωνίας όπως και στο ζήτημα των εμπορικών σημάτων.
Ο κ. Ζαεφ εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την ενταξιακή διαδικασία. Σημειώνεται ότι η βούληση της Ευρώπης είναι να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία για τα Δυτικά Βαλκάνια και το θέμα θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι η ομαλή υλοποίηση της Συμφωνίας θα βοηθήσει τις ελληνικές επενδύσεις στην χώρα του.
Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι και στο παρελθόν η μη ύπαρξη Συμφωνίας δεν εμπόδισε την ανάπτυξη ελληνικών επενδύσεων.
Προσφυγικά: Τέλος στην απεργία πείνας του Αριστοτέλη Χαντζή μετά από 140 μέρες
21:28
Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις της Naftogaz
21:20
ΗΠΑ: Περίπου 20 εκατ. βαρέλια πετρελαίου πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ σε 24 ώρες
21:11
Μητσοτάκης από ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: «Θα εντυπωσιαστούν όλοι - Τα γκάζια είναι μόνο για τις πίστες»
21:02