ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικράτησε η «σκληρή» γραμμή της ΝΔ και ο φάκελος Novartis θα εξεταστεί στη Βουλή

Επικράτησε η «σκληρή» γραμμή της ΝΔ και ο φάκελος Novartis θα εξεταστεί στη Βουλή
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Η κυβέρνηση, απ’ ότι φαίνεται, επιλέγει τελικά τη σκληρή γραμμή για την υπόθεση της Novartis με τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για έρευνα γύρω από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προανακριτική επιτροπή -που πλέον θα αποκτήσει ισχύ εισαγγελική και ανακριτική- θα τραβήξει σε μάκρος με κλήσεις για κατάθεση όλων των εμπλεκομένων, μεταξύ αυτών και των «προστατευόμενων» μαρτύρων.

Σε περίπου δύο εβδομάδες, κάπου μεταξύ 8, 9 και 10 Οκτωβρίου, το αίτημα που κατατέθηκε στη Βουλή από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα συζητηθεί στην Ολομέλεια, η οποία θα αποφασίσει για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής. Η πρόταση αναμένεται να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία ή το ΚΙΝΑΛ.

Αν διαβάσει κανείς το αίτημα των βουλευτών της ΝΔ, θα καταλάβει ότι η κυβέρνηση αλλάζει ρώτα και μπαίνει σε έρευνα του γεγονότος εις βάθος, πράγμα που σημαίνει ότι η λειτουργία της προανακριτικής ενδέχεται να διαρκέσει και μήνες, δημιουργώντας -λόγω και πιθανόν αποκαλύψεων- συνθήκες «άρτου και θεάματος», όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αν τελικά επιλεγεί η έρευνα εις βάθος, τότε αναμένεται η επιτροπή να καλέσει όλους όσοι θεωρούνται εμπλεκόμενοι και όχι μόνο τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος -ασφαλώς- θα ζητήσει και μόνος του την κλήτευσή του.

Μπορεί και πρέπει, όπως επισημάνουν νομικοί και πολιτικοί κύκλοι, η προανακριτική επιτροπή της Βουλής να καλέσει προς εξέταση όλες τις πλευρές. Τους εισαγγελείς Αγγελή, Ράικου, Δημητρίου και Τουλουπάκη, τους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Αβραμόπουλο, που φέρεται να έχουν κατονομάσει τον κ. Παπαγγελόπουλο για εμπλοκή στην υπόθεση, αλλά και τους λεγόμενους προστατευόμενους μάρτυρες, τραβώντας έτσι την… κουκούλα τους.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος, τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής εκτός του ότι έχουν δικαίωμα να καλέσουν ως μάρτυρα στην υπόθεση όποιον θεωρούν ότι θα βοηθήσει στην έρευνα, θα δεχτούν και όποιον προσέλθει αυτοβούλως καθώς κρίνει ότι διαθέτει στοιχεία, θετικά ή αρνητικά, για τον εγκαλούμενο και όχι κατηγορούμενο Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Από το ύφος και το περιεχόμενο της πρότασης της ΝΔ φαίνεται ότι η διαδικασία θα οδηγηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, αν η κυβέρνηση επιθυμούσε -όπως αρχικά είχε διατυπωθεί- την ήπια αντιμετώπιση της υπόθεσης και την επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη, τότε η πρόταση που κατατέθηκε χθες θα κινείτο σε διαφορετικό επίπεδο και δεν θα έμπαινε με τόσες λεπτομέρειες. Τα αδικήματα με τα οποία οι βουλευτές της Ν.Δ «κατηγορούν» τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης είναι τέσσερα: Παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε πρόκληση κακουργήματος και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία μάρτυρος.

Αν η κυβερνητική πλειοψηφία ήθελε ο φάκελος της υπόθεσης να επιστραφεί στη Δικαιοσύνη, τότε -όπως παρατηρούν στελέχη της αντιπολίτευσης- θα υπήρχε στην πρόταση των 30 βουλευτών της Ν.Δ. μόνο η μία από τις τέσσερις κατηγορίες, αυτή της «ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας». Αυτό θα σήμαινε ότι η εξεταστική επιτροπή θα επέστρεφε πίσω στη Δικαιοσύνη τον φάκελο, αφού το πιθανότερο ήταν η Βουλή να δήλωνε αναρμόδια.

Πολιτικά, η στροφή της Νέας Δημοκρατίας στην πιο σκληρή γραμμή έχει να κάνει ασφαλώς με την επιλογή να φτάσει μέχρι το τέλος η υπόθεση και να έρθουν στο φως όλα τα στοιχεία από την εξέταση των μαρτύρων, φανερών και προστατευόμενων. Ο κ. Μητσοτάκης, που είχε πει ότι δεν θέλει τη Βουλή βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών, όπως φαίνεται άλλαξε άποψη, ενδεχομένως λόγω των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ