ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: «Φρούριο» το Αιγαίο με θερμικές κάμερες και ραντάρ

Προσφυγικό: «Φρούριο» το Αιγαίο με θερμικές κάμερες και ραντάρ
ΙΝΤΙΜΕ

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των προσφύγων και μεταναστώνπου εισέρχονται στη χώρα μας, και για αυτό το λόγο έχει σημάνει συναγερμός στις στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές.

Ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, έδωσε σημαντικά στοιχεία, βάσει των οποίων φαίνεται ότι τους τελευταίους πέντε μήνες αυξήθηκαν κατά 200% οι ροές προσφύγων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, οι λόγοι που παρατηρείται η αύξηση είναι τέσσερις:

  • Ο πρώτος λόγος είναι ότι η Κωνσταντινούπολη αποφάσισε την εφαρμογή μίας πολιτικής «σκούπας»
  • Ο δεύτερος λόγος είναι η έκρυθμη κατάσταση στη Συρία
  • Ο τρίτος λόγος είναι το Ιράν, στο οποίο διαμένουν πολυπληθείς αφγανικοί πληθυσμοί
  • Ο τέταρτος λόγος είναι οι τεταμένες σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία από τον περασμένο Μάιο και μετά.

Η κυβέρνηση αλλάζει το «δόγμα» σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του όλου θέματος και διαχωρίζει τους πρόσφυγες από τους μετανάστες. Και αυτό γιατί θέλει να δείξει ότι όποιος δεν είναι αποδεδειγμένα πρόσφυγας και δεν δικαιούται άσυλο, μέσα σε τρεις ημέρες θα επιστρέφει πίσω στη χώρα από την οποία ήρθε.

«Αν αυτό συνεχιστεί μέχρι ένα ορισμένο σημείο και το μάθουν οι μετανάστες, θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν να εισέλθουν στη χώρα μας, και έτσι δεν θα αποτολμούν την προσπάθεια να περάσουν τα θαλάσσια ή τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος, τονίζοντας πως είναι απαραίτητο να υπάρξει διαχωρισμός των δύο (μετανάστες και πρόσφυγες) καθώς στην επικράτεια «το 75% είναι Αφγανοί, ενώ πολλοί είναι και Αφρικανοί».

Πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι το ίδιο

Το CNN Greece πριν από δύο μόλις ημέρες είχε αποκαλύψει το σχέδιο για διαχωρισμό των δύο κατηγοριών και πώς θα ελέγχονται από τις αρμόδιες Αρχές αυτά τα άτομα. Είναι χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα έχει δεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες, που αγγίζουν περίπου τις 45.600 -από τις συνολικά 77.400 αφίξεις.

Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση -πέραν των επιχειρήσεων στο Αιγαίο- επιστρατεύει και τα διεθνή «όπλα» που διαθέτει. Θέλει να κάνει γνωστή παντού την κατάσταση που επικρατεί, ιδίως στα ελληνικά νησιά, και για αυτό το λόγο αύριο Παρασκευή, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, θα επισκεφτεί μαζί με τον Γάλλο ομόλογο του, Κριστόφ Καστανέρ, και τον Έλληνα Ευρωπαίο επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, τη χώρα μας, αφού μία ημέρα πριν (σήμερα δηλαδή) θα βρίσκονται στην Τουρκία.

Οργώνουν το Αιγαίο

Οι περιπολίες ελληνικών σκαφών του ΠΝ και του ΛΣ στο Αιγαίο είναι πλέον καθημερινές. Περίπου 61 σκάφη περιφρουρούν τα θαλάσσια σύνορά μας, ενώ 125 στελέχη του Λιμενικού Σώματος και άλλα 30 των ειδικών δυνάμεων επιτηρούν κάθε διέλευση σκάφους που η ταυτότητά του δεν είναι ελληνική.

Με στόχο την ενίσχυση των περιπολιών, τα αρμόδια υπουργεία προχωρούν σε διαγωνισμό, ύψους 62 εκατομμυρίων ευρώ, για την προμήθεια θερμικών καμερών, που θα τοποθετηθούν σε παρατηρητήρια του ΠΝ. Το συγκεκριμένο σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να μεταδίδει απευθείας εικόνα 24 ώρες το 24ωρο στο θάλαμο επιχειρήσεων του ΠΝ και του ΛΣ ώστε όταν χρειάζεται να επεξεργάζονται οι ανάλογες ενέργειες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ