ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω… Γκρέτα Τούνμπεργκ

Ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω… Γκρέτα Τούνμπεργκ
AP

Το πρώτο σημαντικό ρήγμα στην πειθαρχία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε σήμερα.

Τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έσπασαν τη γραμμή του κόμματος και καταψήφισαν τις συμβάσεις ερευνών για φυσικό αέριο.

Πρόκειται για τους Νίκο Φίλη, Σάκη Παπαδόπουλο, Κώστα Ζουράρι και Θανάση Παπαχριστόπουλο. Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είχε υιοθετήσει τη γραμμή του «παρών».

Παρ’ όλο που οι συμβάσεις είχαν προετοιμαστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η επερχόμενη πλήρης ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ αποτέλεσε αιτία (ή κατά άλλους, το πρόσχημα) για να μετακινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από το «ναι», στο «παρών».

Εσωτερική διαφωνία

Όταν είχε ανοίξει η συζήτηση για τις εξορύξεις, μόνο ο Νίκος Φίλης είχε δηλώσει αντίθετος. Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν. Το παγκόσμιο κίνημα για την κλιματική αλλαγή θέτει επιτακτικά το ζήτημα της απεμπλοκής από τα ορυκτά καύσιμα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το φυσικό αέριο, με στόχο τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Φαίνεται ότι τα όσα λέει η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ βρίσκουν ολοένα και περισσότερο ευήκοον ους εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικά άλλωστε όσα είπε ο Νίκος Φίλης στη συζήτηση στη Βουλή:

«Στο μέλλον, σε δυο ή τρεις δεκαετίες, αν έχουμε μείνει αδρανείς, οι σημερινοί νέοι και αυριανοί στα πολίτες, θα στραφούν πίσω και θα κραυγάσουν «τι κάνατε»; Με ποιους θέλουμε να είμαστε τότε; Με εκείνους που ενήργησαν με ιδιοτέλεια, που αδιαφόρησαν ολωσδιόλου, ή με εκείνους που κόντρα στο ρεύμα πάσχισαν για μια άλλη, ριζικά διαφορετική, ενεργειακή πολιτική; Η απάντησή είναι με τους δεύτερους. Με τα εκατομμύρια πολίτες που δίνουν την μάχη για το περιβάλλον στους δρόμους του πλανήτη. Θα δώσουμε τη μάχη για το περιβάλλον και την ανθρωπότητα και θα την κερδίσουμε. Με τα παιδιά, με την Γκρέτα, που πρέπει να καλέσουμε στη Βουλή, να την ακούσουμε».

Η άλλη άποψη

Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι την προσέγγιση του Νίκου Φίλη. Στην ίδια συζήτηση ο Παύλος Πολάκης είπε ότι:

«Πρέπει να εξορυχθεί το αέριο νοτίως της Κρήτης; Κατά τη γνώμη μου και κάθετα, αναμφισβήτητα, ναι.»

Στην ομιλία του στο Φεστιβάλ Σπούτνικ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να γεφυρώσει τις δύο απόψεις για το αέριο. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Αν, λοιπόν, φίλες και φίλοι, η πρώτη τετραετία, η πρώτη φορά Αριστερά στον τόπο ήταν η τετραετία της εξόδου από τα Μνημόνια, ήταν η τετραετία που είχε σαν στόχο να σταματήσουμε την οικονομική καταστροφή, η επόμενη κυβερνητική μας θητεία θα πρέπει να είναι εκείνη της πράσινης ανάπτυξης. Θα είναι εκείνη να σταματήσουμε την οικολογική καταστροφή. [… ] Με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και με οργανωμένο εθνικό σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο και από εκεί στις ανανεώσιμες πηγές».

Τελικά οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν πείστηκαν ότι το αέριο είναι γέφυρα προς τις ανανεώσιμες πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ