ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Το plan B θα ήταν ένα τολμηρό σχέδιο για μετακίνηση των προσφύγων στην Ε.Ε.

Μητσοτάκης: Το plan B θα ήταν ένα τολμηρό σχέδιο για μετακίνηση των προσφύγων στην Ε.Ε.
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης στη Συρία αποφάσισε το Συμβούλιο Κορυφής, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός λαμβάνοντας υπόψη και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την Συρία, σημειώνοντας πως αυτό φαίνεται από το ποιοι είναι κερδισμένοι.

Τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως η παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και η στρατηγική σχέση με την Ελλάδα δεν τίθεται εν αμφιβόλω.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι ομόφωνα την καταδίκασαν και υιοθέτησαν τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών για κυρώσεις.

Για το μεταναστευτικό

Σημείωσε πως μετά από επιμονή της ελληνικής πλευράς υιοθετήθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων η θέση ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

«Κινηθήκαμε με σχέδιο στο μεταναστευτικό και προχωρά το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας:

«Δεν υπάρχει κανείς Έλληνας που θα περίμενε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που ξεπερνά την Ελλάδα σε τρεις μήνες, σημείωσε προσθέτοντας ότι χρειάζεται να δείξουμε ανθρώπινο πρόσωπο και ταυτόχρονα μεγαλύτερη συνέπεια στην φύλαξη των συνόρων.

Υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους για το θέμα αλλά δεν υπάρχει όση στήριξη θα ήθελα. Το ζήτημα είναι να μειώσουμε τις ροές και να στείλουμε το μήνυμα ότι οι οικονομικοί μετανάστες θα επιστρέφουν και δεν αξίζει να πληρώσουν τους διακινητές γιατί θα χάσουν».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το plan b θα ήταν ένα τολμηρό σχέδιο για μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ.

Για το ευρωπαϊκό μπλόκο στη Βόρεια Μακεδονία

«Δεν έχω επικοικνωνήσει με τον κ. Ζάεφ όσο ήταν εδώ», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό μπλόκο στη Βόρεια Μακεδονία.

Επανέλαβε όσα είχε πει στον ομόλογό του ότι δεν θα θέσει - έστω και εάν είναι προβληματική- τη συμφωνία των Πρεσπών στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας αλλά θα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο και λυθούν εκκρεμότητες όπως τα εμπορικά σήματα.

Απέφυγε να σχολιάσει τις εσωτερικές εξελίξεις στην γειτονική χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ