ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσχέδιο προϋπολογισμού με κόντρες για την ανάπτυξη

Προσχέδιο προϋπολογισμού με κόντρες για την ανάπτυξη
ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Με κόντρες ως προς την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. 

Η κυβέρνηση δια στόματος των υφυπουργών Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και Θεόδωρου Σκυλακάκη, υποστήριξε ότι «η χώρα αλλάζει ταχύτητα και ψυχολογία» κι αυτό αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

«Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, ούτε για το 2019 ούτε για το 2020», ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος και αναφέρθηκε στα φορολογικά έσοδα που αυξήθηκαν κατά 125 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Σε σειρά διατάξεων που εξαγγέλθηκαν και θα υλοποιηθούν τη νέα χρονιά, ύψους 1,2 δις αναφέρθηκε ο κ. Σκυλακάκης. Μίλησε για χαμηλό ύψος επενδύσεων και σημείωσε ότι «μια οικονομία που οι επενδύσεις της είναι τόσο χαμηλά, είναι μια οικονομία καταδικασμένη στη συρρίκνωση, στην περιθωριοποίηση και στην αδυναμία της να υπάρχει στο διεθνή ανταγωνισμό». Επέκρινε ακόμη, την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι την περίοδο 2016 - 2018, άσκησε περιοριστική πολιτική, πέραν αυτών που ζητούσαν οι δανειστές, κατά 11,4 δις ευρώ.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε πως για τα πρωτογενή πλεονάσματα υπήρξε κριτική από το ΔΝΤ. «Δεν ξέρουμε κανέναν σκληρότερο από το ΔNT σε ό,τι αφορά τον τρόπο που βλέπει τις οικονομίες…», είπε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να απαντά: «Να σας συστήσω τον κ. Σόιμπλε».

O κ. Σκυλακάκης συνέχισε: «Εγώ θα έλεγα τον κ. Τσακαλώτο, διότι αυτός υπερέβη τον κ. Σόιμπλε κατά 11 δις ευρώ. Μήπως το κρυφό του όνομα ήταν Βόλφανγκ;».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην παρέμβασή του κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεροληψία υπέρ των πλουσίων. «Δύο κόμματα κυβέρνησαν την Ελλάδα για 35 χρόνια, χρεοκόπησαν τη χώρα και τώρα λένε ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε και συνέχισε λέγοντας πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κληροδότησε στη σημερινή κυβέρνηση μια λύση για το χρέος κι έναν καθαρό διάδρομο.

«Πιστεύετε πως θα πάει σαν ταύρος στο Eurogroup ο Σταϊκούρας ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης σαν λιοντάρι στο Συμβούλιο και θα πει τι είναι αυτή η λιτότητα που επιβάλλατε στην Ελλάδα;», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε πως ο τρόπος που «σχεδιάστηκε» ο προϋπολογισμός είναι «ποιο είναι το κενό πως θα το κλείσουμε», καμία μελέτη για το πως θα φτάσουμε στο 2.8% ανάπτυξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ