ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις στο νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για το άσυλο

Αντιδράσεις στο νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για το άσυλο
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Την αντίθεσή τους με διατάξεις του νομοσχεδίου για το άσυλο σε πρόσφυγες και μετανάστες, εξέφρασαν εκπρόσωποι φορέων που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους. 

Ανησυχία ότι οι νέες διατάξεις δεν θα πετύχουν τον στόχο επιτάχυνσης των διαδικασιών, εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που ανέφερε ακόμη, ότι δεν προβλέπονται ειδικές δικαστικές εγγυήσεις για τα ανήλικα παιδιά.

Την άποψη ότι πολλές διατάξεις κινούνται οριακά ή και εκτός του Ενωσιακού Πλαισίου, υποστήριξε ο Ανδρέας Ποτάκης εκ μέρους του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ εξωπραγματικούς χαρακτήρισε τους χρόνους που προβλέπει το νομοσχέδιο για τις σχετικές διαδικασίες ο κ. Ζαβός από το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο εκπρόσωπος του αναφέρθηκε κυρίως, στις επιτροπές στις οποίες προβλέπονται δύο δικαστές μη πλήρους απασχόλησης.

Προβληματισμό εξέφρασαν κι οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, που υποστήριξαν ότι άνθρωποι χωρίς χαρτιά δεν θα έχουν πρόσβαση στην υγεία, ενώ από τους Γιατρούς του Κόσμου ο κ. Υφαντής εμφανίστηκε ανήσυχος για τα άρθρα που αφορούν στην κοινωνική προστασία και ιατρική φροντίδα.

Από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ο κ. Στεργίου εστίασε στην υποχρεωτική έξοδο από τις δομές εντός 2μηνου από τη δημοσίευση του νόμου, λέγοντας ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια τον Ιανουάριο θα πρέπει να βρεθούν εκτός δομών πολλοί άνθρωποι και τα παιδιά να διακόψουν το σχολείο.

Εκ μέρους της Διεθνούς Αμνηστίας ο εκπρόσωπός της χαρακτήρισε προβληματική την απαλοιφή του μετατραυματικού στρες από την ευαλωτότητα.

Από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων ο Μουχαμαντί Γιουνούς δήλωσε ανήσυχος για την πολιτική κράτησης και απέλασης, χωρίς να εξετάζονται τα αιτήματα των ανθρώπων. Όπως είπε, κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν επι πολλούς μήνες να κάνουν αίτηση κι αυτές γίνονται μόνον μέσω skyp, γεγονός που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Παίρνοντας το λόγο ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοίδης μίλησε για μεμονωμένες αντιδράσεις πολιτών, αναφορικά με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα και ζήτησε να μην συγκρίνουν την κυβέρνηση με εκείνη της Ουγγαρίας. «Μην κάνετε λάθος σύγκριση με την ουγγρική κυβέρνηση, άλλα κάνει Όρμπαν, άλλα εμείς», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ