Συνάντηση Μητσοτάκη - Ράμα: Δέσμευση της Αλβανίας για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας
Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα.
Συζητήθηκαν όλα τα διμερή θέματα, με τον Έντι Ράμα να τονίζει ότι παρά την απογοήτευση της γειτονικής χώρας από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μη-εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αλβανία θα συνεχίσει στην κατεύθυνση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων με την ίδια αποφασιστικότητα.
«Και αυτό γιατί είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Αλβανίας η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα με την αντιμετώπιση όλων των διμερών ζητημάτων και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας», σημείωσε ο κ. Ράμα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, «εφόσον οι χώρες αυτές πληρούν τις ενταξιακές προϋποθέσεις».
Επίσης χαιρέτησε τη δέσμευση της αλβανικής πλευράς να προχωρήσει με τα ζητήματα που άπτονται των περιουσιών και του αυτοπροσδιορισμού/απογραφής που αποτελούν θέματα κεφαλαιώδους σημασίας για την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία.
Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διμερής συμφωνία για τις άδειες οδήγησης θα έρθει σύντομα προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχθηκε την πρόσκληση του Αλβανού πρωθυπουργού να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Αλβανία.
SPONSORED
Ξεκινά η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που θα αποφασίσει αυτοδιάλυση ή αυτόνομη κάθοδο
10:43
Posidonia 2026: Η τεχνητή νοημοσύνη ανεβαίνει στο κατάστρωμα της παγκόσμιας ναυτιλίας
10:36
Τι σηματοδοτεί η αύξηση του ακατάσχετου ορίου στα 1.600 ευρώ: Δείτε αναλυτικά παραδείγματα
10:13
Πανελλήνιες 2026: Τα θέματα των σημερινών μαθημάτων για τους υποψήφιους στα ΕΠΑΛ
10:11