ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης: «Άτολμη» η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις κράτους- εκκλησίας

Φίλης: «Άτολμη» η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις κράτους- εκκλησίας
ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Φίλια «πυρά» δέχθηκε στη Βουλή, όπου συζητείται η αναθεώρηση του Συντάγματος και τα άρθρα που αφορούν στις σχέσεις κράτους- εκκλησίας, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης που έχασε την υπουργική καρέκλα λόγω της κόντρας του με την εκκλησία, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, χαρακτήρισε «άτολμη» και «προϊόν ατελών συμβιβασμών» την πρόταση του κόμματός του.

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι θα την ψηφίσει, καθώς διαφωνεί περισσότερο με την πρόταση της ΝΔ.

Ο βασικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος από την πλευρά του, απέφυγε να πάρει θέση σε όσα ανέφερε ο Νίκος Φίλης και επέλεξε να αναφερθεί στην πρόταση της ΝΔ. Έκανε λόγο για υπερσυντηρητικές επιλογές της πλειοψηφίας, καθώς αρνείται -όπως είπε- να δεχθεί την απαγόρευση διακρίσεων για λόγους φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού και τη διάκριση ρόλων κράτους και εκκλησίας. «Η θέση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της διάκρισης των ρόλων κράτους και εκκλησίας είναι πίσω ακόμη και σε σχέση με όσα υποστήριζε το 1975 ο τότε Υπουργός Παιδείας της ΝΔ Παναγιώτης Ζέπος», είπε, θυμίζοντας τι έλεγε το 1975 ο υπουργός Παιδείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Π. Ζέπος: «Είναι θεωρητικώς ορθότερος ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους, αλλά υπό τας παρούσας συνθήκας και λόγω της παραδόσεως που υπάρχει, είναι δύσκολο να εκφύγουμε αυτή την στιγμή από το κρατούν σύστημα».

Η συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής. Αύριο Τετάρτη θα συζητηθούν τα άρθρα που αφορούν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και τη σχετική ψηφοφορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ