ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Εμείς δεν θέλουμε ούτε τους μπαχαλάκηδες των λευκών κολάρων, ούτε των Πανεπιστημίων

Μητσοτάκης: Εμείς δεν θέλουμε ούτε τους μπαχαλάκηδες των λευκών κολάρων, ούτε των Πανεπιστημίων
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Σε έντονο τόνο απάντησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στα όσα δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησής του στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν επιδιώκει να αξιοποιήσει τη «δυνατότητα για να συζητήσουμε νηφάλια», αλλά, σημείωσε πως θέλει «να πέσουμε σε μια παγίδα έντασης και ανταλλαγής χαρακτηρισμών. Εγώ δεν θα ακολουθήσω. Έχω μια χώρα να κυβερνήσω κι ένα λαό να ενημερώσω».

Αφού παρέθεσε στοιχεία σχετικά με το πόσες φορές απάντησε ο κ. Τσίπρας στις επίκαιρες ερωτήσεις που του είχαν κατατεθεί την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης τον χαρακτήρισε «θεσμικά αδιάβαστο και πολιτικά επιπόλαιο».

«Κατατέθηκαν προς εσάς 319 ερωτήσεις, απαντήσατε 11, μία κάθε 5,5 μήνες, ποσοστό 3,5%, κάτι σας θυμίζει, σας καταδιώκει αυτό το ποσοστό», είπε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το μάκρος της ερώτησης που του κατέθεσε.

Απαντώντας στα όσα σημείωσε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής περί «λευκών κολάρων», ο πρωθυπουργός είπε: «είναι υποκριτικό να αναμασάτε την καραμέλα των λευκών κολάρων».

«Είναι πολύ υποκριτικό να αναμασάτε διαρκώς αυτή την καραμέλα των λευκών κολάρων και μπαχαλάκηδων με κουστούμια. Εμείς δεν θέλουμε ούτε τους μπαχαλάκηδες των λευκών κολάρων ούτε των Πανεπιστημίων. Ο νόμος σε αυτή τη χώρα θα εφαρμόζεται για όλους, είτε είναι δυνατοί είτε είναι αδύναμοι. Αν βλέπετε τους νόμους ως εμπόδιο πείτε το μας».

Έριξε βολές στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στη δικαιοσύνη και την μετατροπή της δωροδοκίας «σε απλό πλημμέλημα από απλό κακούργημα. Αυτά τα κάνατε κι αυτά διορθώνουμε».

«Το 2012 στην Διεθνή Διαφάνεια στην 94η θέση. Το 2015 ήταν στην 58η θέση. Το 2018 67η θέση. Αυτά είναι τα έργα και ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να σταματήσει την «υποκρισία γύρω από την ευθύνη υπουργών», όπως είπε, και του ζήτησε να αφήσει τους «συνταγματικούς λεονταρισμούς».

Συνεχίζοντας είπε: «Πάμε τώρα στο ζήτημα άσκησης δίωξης εναντίον τραπεζικών στελεχών κατ’ έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως. Η απάντηση στηρίζεται στην κοινή λογική. Κάθε παράβαση που διαπράττουν τραπεζικά στελέχη αφορούν τα ίδια τα ιδρύματα και αυτά πρέπει να ενεργοποιούν τους μηχανισμούς ελέγχου. Η πρακτική της αυτεπάγγελτης παρέμβασης στην πράξη αποδείχθηκε επιζήμια για τους πολίτες. Εμπόδισε αποφάσεις για γενναίες ρυθμίσεις δανείων. Για εκκρεμείς υποθέσεις υπάρχει μεταβατική περίοδος 2 μηνών και αν θεωρείτε ότι είναι μικρό διάστημα μπορεί να αλλάξει».

«Καθαρές κουβέντες. Εμείς αυτή την εντολή λάβαμε να βάλουμε μπροστά την παραγωγική μηχανή να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και αυτό κάνουμε».

Για το ζήτημα που έχει προκύψει με το δημοσίευμα των Financial Times, σημείωσε πως ήταν «λανθασμένο, συμβαίνει και σε δημοσιογράφους των FT, τι να κάνουμε;»



ΔΗΜΟΦΙΛΗ