ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικές πηγές: Θα κριθούμε από τους πολίτες και όχι την αντιπολίτευση

Κυβερνητικές πηγές: Θα κριθούμε από τους πολίτες και όχι την αντιπολίτευση
INTIME NEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Μεγάλη σημασία αποδίδει στην οικονομία η κυβέρνηση, που επικεντρώνει σε αυτό τον τομέα το ενδιαφέρον της, έτσι ώστε οι πολίτες που πλήρωσαν το… «μάρμαρο» τα χρόνια της κρίσης να μπορέσουν πλέον να «ανασάνουν».

Έτσι, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, κάνουν λάθος όσοι από την αντιπολίτευση πιστεύουν ότι μια κυβέρνηση κρίνεται μόνο από το εάν κάνει λάθος χειρισμούς και σφάλουν όταν χαίρονται για τις παραιτήσεις στελεχών του κρατικού τομέα.

Η κυβέρνηση κρίνεται και από αυτό, όπως τονίζουν, αλλά πρωτίστως από την εν γένει συμπεριφορά της, τον τρόπο που διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα αλλά και για το εάν καταφέρνει -σε επίπεδο εφαρμοσμένης πολιτικής- να διατηρεί θετική εικόνα σε ζητήματα πρώτης ανάγκης.

Και το οικονομικό είναι ζήτημα πρώτης ανάγκης, πόσω μάλλον όταν οι πολίτες έχουν δεινοπαθήσει τα τελευταία 10 χρόνια και έγιναν φτωχότεροι, είτε επειδή έχασαν περιουσίες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης είτε γιατί βρέθηκαν άνεργοι.

Τις πληγές αυτές θέλει να «επουλώσει» η κυβέρνηση και για το λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει στενό… μαρκάρισμα στους Ευρωπαίους ηγέτες, αναφορικά με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Στόχος είναι η μείωση από το 3,5% στο 2,5%, καθώς και μείωση του ΑΕΠ και στο 2%. Μάλιστα, όπως συνηθίζει να λέει:

«Το 3,5% του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει σήμερα κανένα νόημα».

Ο πρωθυπουργός ταυτόχρονα πιστεύει ότι η Ελλάδα θα κάνει την ευχάριστη έκπληξη στην Ευρώπη και γι' αυτό, όταν δέχεται σχετικές ερωτήσεις από ξένα ΜΜΕ, τονίζει ότι:

«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να αφήσει οριστικά πίσω της η Ελλάδα την εποχή της κρίσης και να πετύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη για όλους, η οποία θα αξιοποιεί τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Ήμασταν ξεκάθαροι όταν παρουσιάζαμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα: θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους, να ενισχύσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και να καταστήσουμε την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό τόσο για τα ξένα όσο και για τα εγχώρια κεφάλαια».

Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, εξαιτίας του οποίου η οικονομία και τα θετικά βήματά στον τομέα δεν αναδεικνύονται όπως θα ήθελε ο ίδιος. Αντίθετα, παραμένει μια «θολή εικόνα» και ο μέσος Έλληνας δεν έχει ακόμη αντιληφθεί επί της ουσίας τη διαφορά στην τσέπη του από την προηγούμενη κυβέρνηση στη σημερινή.

«Δεν έχει ακόμη “εισπράξει” το πόσο έχουν μειωθεί οι φόροι, ο ΕΝΦΙΑ και οι υπόλοιπες ελαφρύνσεις» αναφέρει στέλεχος της κυβέρνησης που θεωρεί ότι το σοκ που υπέστη ο Έλληνας φορολογούμενος όλο το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τεράστιο και για αυτό, όπως λέει, τώρα πολλές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη, έχουν γίνει πράξη από τους πρώτους κιόλας μήνες.

Για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος:

«Είναι ενδιαφέρον ότι ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι τα πλεονάσματα του 3,5% επεβλήθησαν λόγω της μειωμένης αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Για τα πλεονάσματα του 4,2% και 4,5% που είχε συμφωνήσει η ΝΔ έχει να πει κάτι; Ή η αξιοπιστία αφορά τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά και όχι το κόμμα του;».

Όσον αφορά στους στόχους του πρωθυπουργού για περαιτέρω μειώσεις με βάση το πρόγραμμά του, ο κ. Τσακαλώτος τονίζει:

«Όσο για την μείωση των στόχων το 2021 -κάτι το οποίο φυσικά θα ήταν θετικό- θα ήταν χρήσιμο ο πρωθυπουργός να βρει κάποια στιγμή τον χρόνο να μας εξηγήσει γιατί δεν αξιοποίησε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των στόχων από το 2020».

Η οικονομική πολιτική είναι αναμφίβολα λοιπόν η προμετωπίδα της κυβέρνησης και έπεται το προσφυγικό, που βεβαίως είναι ανάλογης σημασίας γιατί το συγκεκριμένο θέμα σχετίζεται με τη διαχείριση του ανθρώπινου φόβου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυστηροποιεί την πολιτική του σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στα σύνορα, αλλάζει τη διαδικασία ασύλου με ταχύτερες διαδικασίες και ζητά να αναλάβει η Ευρώπη τον επιμερισμό των ανθρώπων που καταφθάνουν στην Ελλάδα.

Για αυτό το λόγο, τονίζει ότι θα πρέπει η Ευρώπη να «σταματήσει να κρύβει το κεφάλι της στην άμμο», αφού το θέμα δεν είναι μόνο ελληνικό.

Υπογραμμίζει δε, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναθεωρήσει άμεσα το σύστημα του Δουβλίνου και να διασφαλίσει επιμερισμό των βαρών, ειδικά σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση αιτήσεων για άσυλο.

Κάτι που βρίσκεται, άλλωστε, και στον πυρήνα της πρότασης του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ