ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκράντι από ΟΗΕ για προσφυγικό: «Κινδυνεύετε να αντιμετωπίσετε δραματικές συνέπειες»

Γκράντι από ΟΗΕ για προσφυγικό: «Κινδυνεύετε να αντιμετωπίσετε δραματικές συνέπειες»
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Μεγάλη πρόκληση» χαρακτήρισε τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αποσυμφόρηση των νησιών ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ Φιλίππο Γκράντι και εκτίμησε ότι η χώρα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει δραματικές συνέπειες. 

Ο κ. Γκράντι μιλώντας για το προσφυγικό ζήτημα σε διεθνές επίπεδο στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε για τις «ασφυκτικές» συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τις ολοένα και αυξανόμενες ροές και χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

«Κινδυνεύετε να αντιμετωπίσετε δραματικές συνέπειες. Η κατάσταση στα νησιά είναι ασφυκτική. Χαιρετίζω τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις κρίσεις αυτές. Η προσπάθεια μεταφοράς ανθρώπων στην ενδοχώρα είναι μεγάλη πρόκληση», είπε.

Στην ανάγκη να δεχθεί η Ευρώπη την αναλογική κατανομή των βαρών, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος. Προειδοποίησε δε, πως «ως χώρα «φτάσαμε στα όριά μας».

Όπως είπε, «φτάσαμε στα όριά μας. Οι άνθρωποι στα νησιά κλειδώνουν τα σπίτια τους πολύ φοβάμαι και τις καρδιές του. Πρέπει να μιλήσουμε το λόγο της αλήθειας. Έχει επέλθει κόπωση στις τοπικές κοινωνίες».

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Φίλιππο Γκράντι ανέφερε πως ο συνολικός αριθμός εκτοπισμένων ανθρώπων ανά τον κόσμο ανέρχεται σε 71 εκατομμύρια, γεγονός που δείχνει ότι ο κόσμος είναι πολύ ταραγμένος.

«Στο Αφγανιστάν η σύγκρουση είναι 40ετής. Αναγεννάται η τρομοκρατία και η βία. Αλλά και στη Συρία παρά το ότι η σύγκρουση άλλαξε μορφή υπάρχει ακόμα μεγάλη αναταραχή και ανασφάλεια στα βορειο-ανατολικά λόγω της τουρκικής στρατιωτικής δράσης και της απόσυρσης των Αμερικανών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ