ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγριος καυγάς για την τροπολογία Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

Άγριος καυγάς για την τροπολογία Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες
EUROKINISSI

Σε υψηλούς τόνους συζητείται στη Βουλή η τροπολογία Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες με τη ΝΔ να έχει καταθέσει αίτημα αντισυνταγματικότητας.

Μάχη χαρακωμάτων δίνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Βουλή, όπου συζητείται η υπουργική τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες. Η ΝΔ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας που στήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην όμως απορρίφθηκε απο την κυβερνητική πλειοψηφία.

Βασική ένσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι το ΕΣΡ παροπλίζεται, καθώς όλες οι αρμοδιότητες περνούν στα χέρια του υπουργού Επικρατείας. "Η τροπολογία σας είναι για γέλια και για κλάματα", ανέφερε ο Μάκης Βορίδης, αναπτύσσοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας της ΝΔ και διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν έφερε και τον αριθμό των αδειών που θα δημοπρατηθούν. Δεσμεύθηκε δε, ότι εφόσον περάσει και πάλι η αρμοδιότητα στο ΕΣΡ, η ΝΔ θα στηρίξει τη στελέχωση του Συμβουλίου. Πρότεινε δε, να ανοίξει ο αριθμός των αδειών για όσες επιτρέπει η τεχνολογία.

«Αυτοί που θέλουν να φτιάξουν τη δική τους διαπλοκή φέρνουν τέτοιες ρυθμίσεις», ανέφερε, ενώ νωρίτερα για «υπερκαναλάρχη» υπουργό μίλησε η Άννα Ασημακοπούλου. Η βουλευτής της ΝΔ ανέφερε πως η Βουλή δεν είναι πλυντήριο για αυταρχικές και καθεστωτικές πρακτικές και πρότεινε η διάταξη νόμου στην οποία παραπέμπει η υπουργική τροπολογία για τον καθορισμό των αδειών να ψηφίζεται από τα 4/5 της Βουλής. «Τότε δεν θα σπάει ο κ. Παππάς ποτήρια και εγώ δεν θα μιλάω», είπε.

Η ένταση χτύπησε κόκκινο όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να βάλει χέρι στον χώρο της επικοινωνίας.

«Δεν είστε υπουργός της Βόρειας Κορέας, δεν μπορείτε να μετατρέπετε σε χουντικό το Κοινοβούλιο», είπε, προκαλώντας θυελλώδεις αντιδράσεις στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. «Κάτσε κάτω άσχετε, δεν θα τραμπουκίζεις εδώ, όλες οι πράξεις σας συνοψίζονται στο σποτάκι σταλινικού τύπου που δείξατε στη φιέστα σας», φώναζε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ακούστηκε βουλευτής να λέει «σκασμός» και «προδότες».

Ο Νίκος Παππάς διαμαρτυρήθηκε όρθιος στο έδρανό του με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να συνεχίζει στους ίδιους τόνους: «Είσαι άσχετος, να μιλάς καλά σε μένα, πέντε χρόνια σας έχουμε υποστεί και δεν μας φοβίζετε».

Να ανακαλέσει τις αναφορές του σε χουντικό Κοινοβούλιο, ζήτησε ο Νίκος Παππάς, σημειώνοντας πως υπάρχουν φράσεις που θα ακολουθούν πάντα τους πολιτικούς. «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και έχει έχει τη βούληση, την αποφασιστικότητα και τα εργαλεία για να σταματήσει η ντροπή που δεν τιμά κανέναν», είπε.

Απέρριψε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να υπεραμύνεται της κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Ανέφερε πως επί 20 χρόνια υπήρξε ένα καθεστώς ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι «έδιναν νερό και στέγη στο θερμοκήπιο της διαπλοκής».

Προσχηματική χαρακτήρισε την ένταση αντισυνταγματικότητας της ΝΔ το ΚΚΕ, δηλώνοντας ότι θα απέχει από την ψηφοφορία.

Η ΝΔ δια στόματος Νίκου Δένδια κατέθεσε τη δική τους τροπολογία, που επαναφέρει στην αρμοδιότητα του ΕΣΡ τη διαγωνιστική διαδικασία και δεσμεύθηκε πως εάν η πλειοψηφία την στηρίξει, η αξιωματική αντιπολίτευση θα συναινέσει στη συγκρότηση του Συμβουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ