ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καυγάς στη Βουλή για τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Καυγάς στη Βουλή για τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα εστία έντασης προκαλεί στη Βουλή η υπουργική τροπολογία για τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η ΝΔ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να "ελέγξει" την ανεξάρτητη αρχή.

Το αίτημα απορρίφθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη να υπαινίσσεται ότι η ΝΔ αντιδρά στην επίμαχη τροπολογία επειδή αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ο σύζυγος της Νίκης Κεραμέως, κάτι που παραδέχθηκαν αργότερα, τόσο η ίδια όσο ο Νίκος Δένδιας.

Για «φωτογραφικό» ασυμβίβαστο μίλησε η Νίκη Κεραμέως που μίλησε για πολιτική δίωξη εναντίον της από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ. Πρότεινε δε, στην κυβέρνηση να θεσπίσει το ίδιο ασυμβίβαστο σε όλες τις ανεξάρτητες αρχές προκειμένου να πείσει για τις προθέσεις της, κάτι που πολύ αργότερα αποδέχθηκε ο Γιώργος Σταθάκης, λέγοντας πως τη βασική αυτή αρχή θα την ακολουθήσει η κυβέρνηση για το σύνολο των ανεξάρτητων αρχών. Είχε προηγηθεί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασίας Γκαρά που είχε καλέσει την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση Κεραμέως περί ασυμβιβάστου στις ανεξάρτητες αρχές.

«Ο σύζυγος μου ανέλαβε καθήκοντα πριν από 6 χρόνια, όταν εγώ δεν είχα καμία απολύτως σχέση με την πολιτική και τώρα κρίνομαι γιατί παντρεύτηκα», είπε η Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση κρίνεται για τις πράξεις της. "Θα έπρεπε να προσθέσετε στη διάταξη οτι ο υποψήφιος δεν πρέπει να ειναι σύζυγος εγκύου βουλευτή για να είναι σαφές οτι αφορά εμένα", είπε.

«Ο αντιπρόεδρος είναι πράγματι σύζυγος της κ. Κεραμέως, η απόδειξη της σχέσεως κυοφορείται ήδη», είπε ο Νίκος Δένδιας, προκαλώντας γέλια στην αίθουσα, αφού η βουλευτής της ΝΔ είναι έγκυος. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ρέπει προς αυθαίρετα μέτρα και κάλεσε τον Γιώργο Σταθάκη να αποσύρει την τροπολογία. «Κάντε το ευθέως, φέρτε ένα νόμο και πείτε καταργώ την Αρχή», ανέφερε ο Θεόδωρος Φορτσάκης αναπτύσσοντας την ένταση αντισυνταγματικότητας της ΝΔ.

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει τους μηχανισμούς τους κράτους για να παραμείνει στην εξουσία, αλλά ματαιοπονεί», σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η υπουργική τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων οτι τα μέλη της δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 70 χρόνια και οτι δεν πρέπει να έχουν συγγενική σχέση με βουλευτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ