ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Κοινωνικό μέρισμα 700 ευρώ σε 250.000 οικογένειες

Σταϊκούρας: Κοινωνικό μέρισμα 700 ευρώ σε 250.000 οικογένειες
INTIME NEWS / ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης από το βήμα της Βουλής, τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την απόδοση του φετινού κοινωνικού μερίσματος. Η απόφαση προβλέπει τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης ύψους 700 ευρώ σε 250.000 οικογένειες, με το συνολικό ποσό του μερίσματος να φτάνει τα 175 εκατ. ευρώ.

Τι προβλέπεται για το Κοινωνικό Μέρισμα του 2019

- Διανομή υπερπλεονάσματος που δημιουργήθηκε το β΄ εξάμηνο του 2019 - Αξιοποιούμε τον όποιο δημοσιονομικό χώρο (1,1 δισ. ευρώ) υπέρ του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.

Χορηγούμε έκτακτη ενίσχυση 175 εκατ. ευρώ στα χαμηλότερα και μεσαία στρώματα και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Έκτακτη ενίσχυση 700 ευρώ ανά νοικοκυριό χορηγείται σε 250.000 νοικοκυριά, με 953.000 μέλη, που ανήκουν στις ακόλουθες κοινωνικές ομάδες:

- 1η ομάδα: Οικογένειες με 4 τέκνα και άνω με φορολογητέο εισόδημα έτους 2019 έως 20.000 ευρώ - Αριθμός ωφελούμενων μελών: 19.140

- 2η ομάδα: Οικογένειες που τουλάχιστον ένα από τα μέλη της είναι μακροχρόνια άνεργος (ήτοι άνω των 12 μηνών) και με ένα εξαρτώμενο τέκνο τουλάχιστον και το συνολικό ετήσιο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ - Αριθμός ωφελούμενων: 163.718

- 3η ομάδα: Οικογένεια και με τους δύο γόνεις γονείς βραχυχρόνια άνεργους και ένα εξαρτώμενο μέλος και το συνολικό ετήσιο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ - Αριθμός ωφελούμενων: 40.927

- 4η ομάδα: Οικογένειες με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο μέλος ΑΜΕΑ έως 24 ετών - Αριθμός ωφελούμενων: 25.632

Εξάλλου, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως τις τελευταίες ημέρες υπήρξε δημοσιονομικός χώρος για να καλυφθούν άλλα 50.000 άτομα.

«Καλύπτονται οικογένειες που ο ένας από τους δύο γονείς διανέμει νόμιμα και μόνιμα στη χώρα τα τελευταία δέκα έτη. Πρόκειται για φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας και των οποίων το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών (σε Ελλάδα και εξωτερικό) δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Εξάλλου, σημείωσε πως από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη νέα κλίμακα φορολόγησης αναμένεται μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 23% για τις πιο ευπαθείς ομάδες, κατά 16% για τα μεσαία στρώματα και κατά 7%, για όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα.

Για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης επεσήμανε πως «μόλις δημιουργηθεί με ασφάλεια δημοσιονομικός χώρος θα μειώσουμε την εισφοράς αλληλεγγύης κατά προτεραιότητα με στόχο να την καταργήσουμε».

H αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ: Λίγη ντροπή δεν βλάπτει

Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε το απόγευμα της Πέμπτης ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, στη Βουλή, για την απόδοση κοινωνικού μερίσματος σε 250.000 νοικοκυριά.

«Ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Σταϊκούρα μέχρι πριν λίγους μήνες χαρακτήριζαν “ψίχουλα” το κοινωνικό μέρισμα 629 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους το 2016, 750 εκατ. ευρώ σε 3.650.000 δικαιούχους το 2017 και 780 εκατ. ευρώ σε 3.700.000 δικαιούχους το 2018», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και πρόσθετει: «Σήμερα, αφού η κυβέρνηση μείωσε τον δημοσιονομικό χώρο κατευθύνοντας μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ελαφρύνσεις για τις πολύ μεγάλες περιουσίες, και χρησιμοποίησε όλον τον υπόλοιπο χώρο του 2019 - που δημιουργήθηκε χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ - για να κλείσει τρύπες του προϋπολογισμού του επόμενου έτους κάνοντας λογιστικά τρικ, πανηγυρίζει γιατί διανέμει κοινωνικό μέρισμα σε 250.000 νοικοκυριά, με πολύ αυστηρά κριτήρια τα οποία αφήνουν προφανώς εκτός όχι μόνο τους συνταξιούχους αλλά και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε».

Για την απόφαση του Eurogroup

Κατά τα λοιπά, ο κ. Σταϊκούρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή, σημείωσε πως «στο χθεσινό Eurogroup αναγνωρίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες η καλή πορεία και πρόοδος της ελληνικής οικονομίας. Επιβεβαιώθηκε η κάλυψη των μεγάλων κενών που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup της θετικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας»

«Η ελληνική οικονομία προχωρά με σταθερά βήματα προς την πλήρη κανονικοποίησή της. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αισιοδοξεί ότι η τροχιά της οικονομίας θα συνεχιστεί και μοιράζεται την αισιοδοξία αυτή με τους Έλληνες πολίτες», πρόσθεσε.

Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

- Το υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο έχει ξεκάθαρη αναπτυξιακή διάσταση: Κινείται πάνω σε δέκα άξονες.

1ος άξονας: Μείωση φορολογίας εισοδήματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

2ος άξονας: Μείωση φορολογίας εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα. Μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 για όλες τις επιχειρήσεις.

3ος άξονας: Ενίσχυση των εργαζομένων. Ειδικά σε εργαζόμενους σε νεοφυείς επιχειρήσεις προβλέπεται χαμηλός φορολογικός συντελεστής.

4ος άξονας: Ενίσχυση της οικογένειας. Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές σε βρεφικά είδη.

5ος άξονας: Προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

6ος άξονας: Επανεκκίνηση κλάδων της Οικονομίας.

7ος άξονας: Η ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης: Εισάγεται δέσμη μέτρων για την προώθηση της χρήσης των ΜΜΜ και οικολογικών αυτοκινήτων.

8ος άξονας: Η ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

9ος άξονας: Η ενίσχυση της διαφάνειας και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής.

10ος άξονας: Η μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου για τη φορολογία και τις επιχειρήσεις.

Για την προστασία της μεσαίας τάξης

«Η μεσαία τάξη έχει καταρρεύσει στην Ελλάδα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, αλλά κυρίως της προηγούμενης. Πρέπει να επαναφέρουμε τις συνθήκες και να προστατέψουμε ενεργά τη μεσαία τάξη», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπερφορολόγησε τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, που οδήγησε σε αύξηση της φοροδιαφυγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ