ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου

Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS

Ανακοινώθηκε και επισήμως η απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα, λίγες ώρες μετά την εκπνοή του τελεσίγραφου που του είχε δοθεί από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, σχετικά με τη συμφωνία που υπέγραψε η χώρα του με την Τουρκία

Ο πρέσβης είχε λάβει προθεσμία έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να παραδώσει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα της Μεσογείου, κάτι που, ωστόσο, δεν έκανε.

Προσήλθε στο ελληνικό ΥΠΕΞ το πρωί, όπου του ανακοινώθηκε ότι είναι πλέον persona non grata και του δόθηκε προθεσμία 72 ώρων για να αποχωρήσει από την Ελλάδα.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει στα χέρια του τη συμφωνία, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι το κείμενο δεν έφτασε στο υπουργείο από λιβυκή πηγή.

Να σημειωθεί πως την ερχόμενη Πέμπτη θα βρεθεί στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, ύστερα από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου, Κώστα Τασούλα.

Η ανακοίνωση Δένδια

«Η ανάρτηση της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσιών ζωνών Τουρκίας – Λιβύης στην ιστοσελίδα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας. Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του δικαίου της θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών, πέρα των τυπικών της ελαττωμάτων της», ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, κατά την ανακοίνωση της απέλασης του πρέσβη της Λιβύης.

«Η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Ως εκ τούτου, καταδικάζεται άμεσα», συμπλήρωσε και ανακοίνωσε ότι ο Λίβυος επιτετραμμένος έχει προθεσμία 72 ωρών να αποχωρήσει από την Ελλάδα.

«Με λύπη σας ανακοινώνω ότι κατά συνέπεια των ανωτέρω, σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο υπουργείο όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα. Ως προς αυτό θα ήθελα να σας διευκρινίσω τα εξής, η απόφαση της απέλασης είναι ένδειξη δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνησης της Τρίπολης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ